500 spisesteder er nu økologiske

Økologibølgen skyller ind over Danmark, og flere og flere restauranter, kantiner og institutioner kan nu bryste sig af det økologiske spisemærke. Hele 500 økologiske spisemærker er blevet uddelt siden ordningen blev indført i 2009.

Fødevareminister Mette Gjerskov udtaler i den forbindelse: ”Det er sådan noget, jeg bliver kisteglad over. Det giver færre sprøjtegifte og mere dyrevelfærd”, fortæller hun og slår fast at:

”Det har givet en optimisme i den økologiske del af landbruget. Man tror, at her er der en fremtid, og det kan godt betale sig at lægge om.”

Økologisk omlægningsteam

En ting er omlægningen af landbrug til økologi, noget andet er omlægningen af køkkenerne. Birte Brorson er en af foregangskvinderne, når det kommer til at omlægge køkkener til økologisk drift. Hun fortæller til p4 Sjælland at efterspørgslen er eksplosiv, og forklarer det med at:

”Danskernes viden om økologi er stigende, og flere og flere ser det indlysende i at spise lokale uforarbejdede fødevarer. Den anden grund er at det er kommet på dagsordenen inden i den offentlige sektor.”

Hun fortæller videre: ”Der er rigtig mange plejehjem der har vist interesse, måske på grund af Kost & Ernæringsforbundet… I starten var det mest daginstitutioner, sygehuse men nu er plejehjemmene også kommet med, og så er det som om faget i sig selv gerne vil det her med økologien”

Sammen med et nøje sammensat team af eksperter i økologi tager hun rundt i landet og hjælper køkkener til at blive økologiske. Processen rummer en masse udfordringer. De tre hun oftest møder er:

  • Hvordan finder vi pengene?
  • Hvordan får vi tiden til det?
  • Er der varer nok?

Og hvad er så svaret på de 3 problemer?

”Pengene hjælper jeg med at finde, tiden finder de i virkeligheden selv, når man først begynder at arbejde med råvarer frem for færdigvarer, sprudler arbejdsglæden og så finder man tiden – og der er rigeligt med økologiske varer.”, slutter Birte Brorson af.