Ældre spiser japansk

Japansk eller italiensk. Menuen har ofte rødder i et andet land, når plejecenter Søndervang byder beboerne på ’restaurantmad’. Det sker en gang om måneden, og så er der fire til seks retter i streg, og der er pyntet særligt op til lejligheden. Det gør restaurantaftenerne til månedens højdepunkt for de ældre, fortæller køkkenchef Martin Becker Rasmussen.

I Odder Kommune er der en af beboerne på Bronzealdervej, der har taget initiativ til at danne en madklub, hvor nogle af beboere spiser en særlig middag sammen en gang om ugen. Det giver venskaber på tværs af de seks plejeboliger, og madklubben er med til at forebygge ensomhed, fortæller klinisk diætist, Hanne Petersen, der er inviteret med til bords sammen med pedellen på Bronzealdervej.

Og det var faktisk bare to ud af mange ideer, som du kan lade dig inspirere af på Sundhedsstyrelsens hjemmeside ’Bedre måltider til ældre’.

Med jævne mellemrum bliver der lagt nye eksempler på siden, når styrelsen hører fra plejecentre eller kommuner, der har sat nye initiativer i gang, der kan forbedre oplevelsen af både mad og måltider og dermed også af hverdagen - og livskvaliteten.

I Frederiksberg Kommune findes der f.eks. et ernæringsrejsehold af ergoterapeuter og kliniske diætister, som kan bistå svækkede borgere, hvor appetitten er lille måske som følge af tygge-synkeproblemer. Initiativet på Frederiksberg tager afsæt i en rapport, der viste at tværfaglige indsatser mellem sygeplejesker, ergoterapeuter, fysioterapeuter og kliniske diætister gør større gavn for svækkede ældre, end hvis hjælpen gives af de respektive faggrupper hver for sig.

Med andre ord, der er nok at lade sig inspirere af. Og du kan bidrage til, at sprede de gode erfaringer ved at tippe Sundhedsstyrelsen, hvis du kender til eller selv har gang i initiativer, der bidrager til det gode liv.

Du kan se de mange initiativer her - og abonnere på et nyhedsbrev, så ideerne lander i din mailboks