Relateret indhold

Fagbladsartikel 24/10/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 24/10/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 13/11/2019 Kost, ernæring og sundhed 10-2019
Karina Baagø [ OPSKRIFTER ] Anne Kring og Asbjørn Baagø [ FOTO ]
Fagbladsartikel 13/11/2019 Månedens opskrift: Strukturmetoden
Nana Toft  [ TEKST ] Ritzau / Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 12/11/2019 Lyt til kroppens signaler

Ærgelse i Hillerød

”Vi har lagt øren til mange historier. Også mange, som har overrasket os. Nu vil vi gerne fortælle nogle af alle de gode historier, vi også har.”

Sådan sagde lederen af Hillerøds kommunale køkken ’Mad til hver dag’, Helle Thyge, da hun inviterede til Åbent Hus i slutningen af september.

140 gæster kom forbi til en rundtur i køkkenets teknologipark – fra hotfillanlæg, til frikadellemaskine, suppesovsekøler, smøremaskiner og poselukkere.

Blandt gæsterne var det lokale Ældreråd. Men også 2. viceborgmester og medlem af kommunens Familie- og Børneudvalg Peter Nisbeth (A) lagde vejen forbi med to større børn.

– Det var fantastisk. Begge drenge ærgrede sig over, at de ikke længere gik i børnehave, da de havde smagt børnemaden. Jeg var også meget imponeret over, hvor teknisk køkkenet er, og hvor professionelle de ansatte er. Derfor er det ærgerligt, at køkkenet er blevet til en politisk kampplads, konstaterer Peter Nisbeth.

Ofrer ikke pædagogtimer på maden

Det kan Helle Thyge kun tilslutte sig. Debatten om det kommunale køkken, som åbnede i september sidste år, har kørt i lokalpressen med både ris og ros til maden, og ønsker om såvel lukning som større tilskud til køkkenet.

Oveni har regeringens justering af madordningen til børnehaverne trukket dybe spor, erkender Helle Thyge, som vurderer, at køkkenet i dag kun udnytter en tredjedel af sin kapacitet på 3.500 portioner om dagen.

– Vi var oppe på at levere til 32 børnehaver, nu har vi 11 tilbage. Jeg har lige fået en opsigelse fra en børnehave, som skriver, at de er meget tilfredse med maden, men at de ikke vil bruge pædagogtimer på den. Når forældrene kan se, hvor meget de sparer ved at vælge maden fra, gør de det. Så ja, det har været op ad bakke, fortæller Helle Thyge

Har der været kritik af børnemaden?

– Jeg mener, at vi har Danmarks bedste børnemadskoncept, men debatten har været mudret – mad og politik er blandet sammen, og hverken ledelsen i kommunen eller lederne i daginstitutionerne har bakket nok op om børnemaden. Det er rigtig ærgerligt, at vi ikke har fået lov at vise, hvad vi kan.

Er det så ikke din opgave at sælge varen bedre?

– Jeg mener ikke, det er ikke min opgave at motivere børnehaverne.

Jeg leder et produktionskøkken og skal sørge for at levere kvalitetsmad til deres børn. Det vil jeg gerne samarbejde om, men resten mener jeg, er ledelsens opgave i kommunen.

Må over kommunegrænsen

2. viceborgmester Peter Nisbeth tror, at hvis maden bliver billigere, og forældrene får tid til at tænke sig om, vil flere vælge den til.

– Uanset om vi kan lide det eller ej, er det altså frivilligt at vælge maden til eller fra. Og fordi man ikke længere kan lave den som en del af betalingen, bliver det meget tydeligt, hvad forældrene kan spare. Det spiller selvfølgelig ind.

Er det ikke spild af kommunale kroner at have et køkken kørende på en tredjedel af kapaciteten?

– Jo, men vi håber jo på, at vi kan sælge til andre kommuner, og vi skal også have skolerne med. Jeg mener i hvert fald, det er helt skørt at tale om at lukke køkkenet, som Venstre fore- slår, siger Peter Nisbeth.

Og med borgmesteren i spidsen er Hillerød Kommune i fuld gang med at krydse kommunegrænser.

– Vi har lagt så mange kræfter, timer og ressourcer i børnemaden, så vi må håbe, at de kommuner, vi har henvendt os til, vil være med, siger Helle Thyge.

Forbundet anbefaler: Vælg maden til

For at kvalificere beslutningen om de frivillige madordninger har formanden for Kost & Ernæringsforbundet sendt breve – 10.000 faktisk - til forældrebestyrelser og daginstitutionsledere, til de kommunale politikere og til kostfagligt eneansvarlige. Brevene opfordrede til at vælge maden til i institutionerne af sundhedsmæssige såvel som sociale grunde. Og til at stille krav til madens kvalitet. Forbundet har desuden haft foretræde for Folketingets Socialudvalg i et forsøg på at sikre, at forældrebestyrelserne højst kunne vælge ordningerne fra hvert andet år.

Forbundet ser gerne et køkken i hver institution med en kost- og ernæringsfaglig medarbejder, der kan sikre, at sund mad bliver en del af børnenes hverdag. Men har også andre ideer til andre løsninger på børnemad tilberedt af kostfaglige.