Anbefalinger: Ældres måltider er sundhed

- Vi skal skifte fokus, helt enkelt. Ældres mad og måltider er ikke en serviceydelse. Det er sundhed! Kostens betydning for ældres helbred, trivsel og livskvalitet bliver alt for ofte overset. Vi ser ældre, der bliver tabt i overgangen fra sygehuse til kommuner og alt for mange ældre kæmper med underernæring. Det kræver, at vi løfter blikket fra tallerkenen. Der er så meget andet, der har betydning for, at maden ryger i maven og bliver der, forklarer formand for Kost & Ernæringsforbundet Ghita Parry.

Du kan læse alle anbefalingerne her.

Dermed henviser hun til den løbende debat, der er om ældres mad. Det er en debat, der gør ondt på mange af forbundets medlemmer, for de gør deres bedste i de rammer, politikerne sætter, siger hun og fortsætter:

Vil udfordre kommunale rammer

- Det er netop de rammer om ældres måltider, vi udfordrer med de her anbefalinger. Meget kan faktisk være bedre og anderledes. Vi skal forstå mad og måltider som en aktiv del i forebyggelse, behandling, rehabilitering og sundhedsfremme. Kommunerne kan udnytte vores faglighed og kompetencer i langt højere grad og på en bedre måde. Det handler blandt andet om at tænke på tværs, se på helheden og holde blik for det individuelle, mener hun.

Du kan læse alle anbefalingerne her.

De mange anbefalinger henvender sig til beslutningstagere i kommunerne og fordeler sig overordnet på fire ben:

  • Brug mad og måltider som velfærdsværktøj
  • Skab en mad- og måltidsorganisation
  • Styrk alle medarbejderes viden og kompetencer om ernæring, mad og måltider
  • Styrk samarbejdet på tværs

Vil inspirere kommuner til at blive bedre

- Vi har samarbejdet med nogle af de dygtigste i landet på det her felt. De ved, hvad der skal til for, at ældres mad og måltider bliver endnu bedre. Det er måske ikke alle anbefalinger, der passer ind i alle kommuner. Men omvendt. Der ER plads til forbedringer mange steder – og kommunerne kan – over et – finde god inspiration til at forbedre ældres måltider i vores anbefalinger. Og det håber jeg da, at de gør, slutter hun.

Du kan læse alle anbefalingerne her.

Ekspertgruppen består af:

  • Hanne Melgaard Juul, Leder af Madservice Aalborg, Aalborg kommune
  • Anne Marie Nielsen, Sektionsleder i Det Gode Køkken, Holstebro kommune
  • Gitte Breum, Projektchef for Mad og Måltider, Odense kommune
  • Kirsten Skovsby, Køkkenchef i Fælleskøkkenet I/S, Guldborgsund kommune
  • Christina Søndergaard, Køkkenchef på Akaciegården, Frederiksberg kommune
  • Randi Bendix Mortensen, Områdeleder af Mad & Måltider, Aabenraa kommune