Bæredygtig udvikling

”En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.”

Sådan blev bæredygtighed defineret i Brundtland rapporten,1987. Bæredygtighed kan også forstås sådan, at nye tiltag skal kunne indarbejdes, uden brug af ekstra ressourcer.

Hvad er bæredygtighed

Her er nogle eksempler på hvordan, der kan arbejdes med bæredygtighed i en produktion eller en vejledningssituation. Listen her er ikke fyldestrgørende, der kan tænkes mange flere parametre ind i den bæredygtige produktion.

  • Brugen af sæsonvarer fra Danmark reducerer CO2 udledningen ved transport af råvarerne væsentligt.
  • I brugen af økologiske råvarer indgåes rester af sprøjtegifte og tilsætningsstoffer, øget dyrevelfærd og et renere vandmiljø.
  • Generelt brug af flere grøntsager, frugt, bælgfrugter, brød, korn, kartofler og mindre brug af animalske produkter.
  • MSC mærke - opmærksomhed på truede fiskedyrearter, som ål og torsk samt fangstmetoder.
  • Opmærksomhed på dyrevelfærd.
  • Brugen af Fairtrade råvarer sikrer, at producenter (ofte i den 3. verden) har fået en fair pris for deres råvarer og dermed muligheden for en øget levestandard.
  • Reducering af energiforbruget i produktion eller indarbejdelse af energispareråd i opskrifter.
  • Fokus på at reducere madspild og udnyttelse af rester.
  • Reducering og sortering af emballage.
  • Brugen af miljøcertificerede rengøringsmidler og håndplejeprodukter.
  • Brug af bæredygtige transportmuligheder som tog, bus og cykel i stedet for fly og bil.
  • Videre og efteruddannelse af personale for at opretholde et opdateret vidensgrundlag.

Målene kan eksempelvis indskrives i mad- og måltidspolitiken eller være en del af virksomhedens CSR-regnskab. (Corporate Social Responsibility)

Kilde
Professionel mad og måltidsservice af Ulla Bach Jensen