Køkkenerne er oplagte klima aktører
Folketinget vedtog i februar 2020 en bindende klimalov om at reducere drivhusgasudledningen med 70 % inden 2030 (1). Det er et fælles projekt for alle i Danmark. Vi mener, at det offentlige bør går forrest som rollemodel og ansvarstager.
Vi ved, at vores medlemmer i de offentlige køkkener både kan og vil løfte opgaven, ligesom de har gjort med den økologiske omlægning gennem de sidste ti år.
Hvorfor køkkenerne?
|
Fakta
|
CasesEn poltik for bæredygtigt køkken, en madspilds konsulent og bælgfrugter i stedet for kød. Se eksempler på, hvordan køkkenerne flere steder arbejder med bæredygtighed. |
Ernæringsprofessionel: Sådan arbejder du bæredygtigtStart med det lette, spar på strøm og vand, og begræns spildet. Senere kan du skubbe kødet ud af centrum og erstatte det med bælgfrugter og grøntsager. Se flere tips til, hvordan du gør dit køkken bæredygtigt. |
Politiker: Det kan du gøreBæredygtige køkkener vil både gavne klimabelastning og folkesundhed. Se, hvad der skal til, for at gennemføre en sådan politisk ambition. |
Om forbundets mærkesager
I Kost og Ernæringsforbundet har vi i 2020 tre mærkesager: Bæredygtige køkkener, 'Underernæring' og 'Overvægt'. Målet er at få optimal politisk opmærksomhed på muligheder, problematikker og at vise, hvordan de ernæringsprofessionelle kan bidrage til mest hensigtsmæssige løsninger for det enkelte menneske, sundheden og samfundsøkonomien. Mærkesagerne er valgt af hovedbestyrelsen.
Kilder
(1) Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet,
(2) DTU Fødevareinstituttet, ’Råd om bæredygtig kost’
(3) Miljø- og Fødevareministeriet,
(4) Kost.dk
(5) The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health, www.eatforum.org
(6) DTU Fødevareinstituttet, På vej mod en sundere og mere bæredygtig kost’
(7) Miljø- og Fødevareministeriet, ’Økologisk handlingsplan 2020’
(8) Gubbels et al, (2010). Child-care environment and dietary intake of 2- and 3-year-old children. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association, 23(1) h