Bedre måltider til ældre er meget mere end mad

De to regeringspartier, Socialdemokraterne og Radikale Venstre, lancerer i dag et længe ventet udspil om ældrepleje. En af hjørnestenene i udspillet er bedre mad til ældre. Kost & Ernæringsforbundets formand, Ghita Parry, er helt enig, når regeringen peger på madens gavnlige effekter for livskvaliteten og helbredet.

- Måltidet er en undervurderet del af ældres trivsel og sundhed, men maden gør det ikke alene. Det er hele oplevelsen af måltidet der er vigtig, fx omgivelserne, det sociale, om der er dug på bordet, en lille blomst. Et måltid er meget mere end det, der foregår på tallerkenen, påpeger hun og tilføjer, at måltidet ikke alene kan hjælpe med at forebygge sygdom, men også med at behandle, rehabilitere og sundhedsfremme.

Ældre er i risiko for underernæring

Et af de områder, hvor måltidets kvaliteter endnu ikke er fuldt udnyttet, er underernæring. I rapporten ”Underernæring – det skjulte samfundsproblem”, som Kost & Ernæringsforbundet udgav sammen med Arla i 2014, fremgår det, at op mod 60 % i ældreplejen er i risiko for at være underernærede. Det kan derfor godt bekymre Ghita Parry, at regeringen med sit udspil vil gøre det obligatorisk for kommunerne at tilbyde frit valg af madleverandør.

- Ældre er typisk en risikogruppe. Det gælder ikke kun underernæring, men fødevaresikkerheden skal også være i top. Samtidig kan man være bekymret for de ældre, der eksempelvis har dårlig tandstatus eller tygge-synke-besvær som dysfagi. Hvordan vil man sikre, at de får det rette tilbud?, spørger hun. 

Har klare anbefalinger til ældres måltider

Sammen med en række eksperter har Kost & Ernæringsforbundet netop lanceret en række anbefalinger til ældres måltider.

- Regeringen og kommunerne er velkomne til at finde inspiration i vores anbefalinger. Vi peger på, hvad det er for strukturer, der skal være på plads for, at vi kan tilbyde de bedste måltider til ældre. Igen: Løft blikket fra tallerkenen. Sørg for, at vi har gode rammer at arbejde under ude i kommunerne. Giv os en national mad- og måltidsstrategi og sørg for, at mad bliver til mere end service – det er sundhed, lyder opfordringen fra Ghita Parry.

Bidrager allerede til vidensbank

Kost & Ernæringsforbundet bidrager i forvejen til at fylde vidensbanken bedremåltider.dk med gode historier om ældres mad og måltider. Ghita Parry kvitterer derfor for de 40 millioner kroner, der ifølge udspillet skal bidrage til at udvikle ældres måltider.

- Jeg håber, at de 40 millioner kan betyde, at de mange gode eksempler kan bredes ud til hele landet. Vi bidrager meget gerne til, at det sker, slutter hun.

 

 

Kilde