Dagpengeaftale: Både godt og skidt

- Man siger, man skal starte med at rose, lyder det fra formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, der fortsætter:

- Så derfor er der ros for, at det er en bred aftale, for karensen på de tre dage, som LO & FTF foreslog, og for at de kortuddannede igen får adgang til dagpenge. Men der er godt nok også ris, siger hun.

Formanden peger blandt andet på den lave dagpengesats for dimittender [nyuddannede, red.], der ikke er forsørgere, som skidt.

- Det er simpelthen ikke rimeligt, at ledige nyuddannede skal tage så stor en del af regningen. Med 71,5 % af dagpengesatsen til de nyuddannede ikke-forsørgere, frygter jeg for, hvad det vil betyde for opbakningen til systemet i fremtiden, siger Ghita Parry. 

Tak for lappen, men løs problemet nu

Aftalen indeholder også en lap af det hul, der blev skabt for de kortuddannede i sommer. Her blev flere års praksis for udbetaling af dagpenge til de nyuddannede ændret. Ændringen betød, at a-kasserne ikke længere måtte opfatte tre semestres uddannelse som 18 måneder. Med dagens aftale bliver det hul endelig lukket, men ændringen træder først i kraft 1. januar 2017.

- Det betyder, at ernæringshjælpere får adgang til dagpenge, når de er færdige med uddannelsen. Det er jeg utroligt glad for. Men det ærgrer mig, at det først kan træde i kraft 1. januar 2017. Det betyder altså, at vores ernæringshjælpere må gå over et år, hvor de stadig sidder i en unødvendigt hård klemme. Det er ikke fair, at kortuddannede bliver ramt på retten til dagpenge helt frem til januar 2017, selvom det har været muligt for selvsamme gruppe at modtage dagpenge de seneste 30 år. Derfor forventer jeg, at partierne vil bruge krudt på at finde en straksløsning, lyder opfordringen.

Ghita Parry ser nu frem til at arbejdsmarkedets parter bliver involveret i arbejdet med at få lagt de endelige linjer for blandt andet supplerende dagpenge.

Kilde