Dagskostforslag

Et dagskostforslag med udgangspunkt i dansk madkultur viser, at der er tradition for stor variation af dagens måltider. Det er med til at sikre optimal ernæring og kulinarisk nydelse.

Dagskostforslaget skal tage udgangspunkt i brugerens ernæringsmæssige behov og kulinariske forventninger og skal som udgangspunkt leve op til de officielle anbefalinger. Dvs. at energi og næringsstoffordeling skal passe til anbefalingerne. I praksis kan dagskostforslaget godt ligge lidt over eller lidt under anbefalingerne. Men skal over en uges tid passe til det anbefalede energitrin og mikro- og makronæringsstofanbefalinger.

Det interessante ved et dagskostforlag er, at dagens måltider kan analyseres i forhold til:

Ernæring

  • Energi
  • Energigivende næringsstoffer
  • Vitaminer og mineraler

Variation

  • Fødevarer
  • Sæson

Kulinarisk kvalitet

  • Tekstur
  • Grundsmage
  • Farver

Andet

  • Køn- og aldersmæssige præferencer
  • Egnsbestemt
  • Økonomi
  • Anledning

 

Dagkostforslag baseret på en normalkost til 9 MJ

Morgen

2 stk. grovbrød (100 g)
1 brik plantemargarine (10 g)
1 skive ost 30+ (25 g)
1 brik marmelade (20 g)
1 appelsin (125 g)
200 ml skummetmælk

Formiddag

200 ml saft
1 gulerod (65 g)
1 stk. grovknækbrød (10 g)
½ brik marmelade (10 g)

Frokost

3/2 stk. rugbrød (75 g)
½ stk. grovbrød (25 g)
1 brik plantemargarine (10 g)
hårdkogt æg med karse (30 g)
marineret sild med rå løg (30 g)
kartofler med pur løg (30 g)
½ skive ost, 30+ (12 g)
1 portion råkost (65 g gulerod, 8 g rosin og 5 g citronsaft)
200 ml skummetmælk

Eftermiddag

1 stk. honningkage med figner (30 g)
1 æble (100 g)

Aften

kyllingefilet (125 g)
ærter (40 g)
tomat (40 g)
løg (15 g)
10 g olivenolie
50 ml sovs af syrnet fløde 9% og frisk koriander
3 kartofler (180 g)
150 ml jordbærgrød
50 ml letmælk

200 ml vand

Sen aften

⅓ sandwich med avocado (10 g avocado, 4 g mayonnaise, 5 g salat, 30 g sandwichbrød)
½ banan (50 g)

Dagskostforslaget er udgangspunktet for en kostberegning og efterfølgende kostvurdering.

Kilde
Kostlære- og vurdering af Birte Balskilde (Udgiver: Kost og Ernæringsforbundet og Erhvervskolernes forlag)