Danskerne spiser ikke efter anbefalingerne

Det er femte gang, at DTU Fødevareinstituttet har sat danskernes kostvaner under lup. Undersøgelsen, der netop er offentliggjort, viser, at det ikke står meget bedre til med kostvanerne, end sidste gang de blev undersøgt i 2008. Men der er nogle forbedringer.

En del mere fisk

Vi spiser mere fisk. Voksne danskere spiser i gennemsnit 14 g fisk mere om dagen. Kostens indhold af fisk er dog meget skævt fordelt. Hver tiende af dem, der har deltaget i undersøgelsen, spiser slet ikke fisk. Til gengæld spiser omkring en fjerdedel mere end de anbefalede 50 gram per dag. Og det er godt. 'Fisk er en særlig god kilde til D-vitamin og andre livsvigtige næringsstoffer, siger seniorrådgiver Agnes N. Pedersen fra DTU Fødevareinstituttet'.

Flere grøntsager, men af de vandholdige

Vi spiser også flere grøntsager, her er forbruget steget med næsten 20 procent siden sidste måling i 2003-2008. Det er især agurk og salat, vi spiser mere af. Og ikke de fiberrige grøntsager, som f.eks. kål og rødder.  Til gengæld spiser vi mindre frugt. Mængden af frugt er faldet med 16 procent i samme periode.

Lidt mindre sukker

Andelen af sukker er faldet en smule. Det skyldes at både børn og voksne får færre sukkersødede sodavand og færre fødevarer med tilsat sukker. Halvdelen af børn og unge i alderen 4-14 spiser dog fortsat for meget sukker, viser undersøgelsen.

For meget mættet fedt

Så er der mængden af fedt. Undersøgelsen viser, at vi spiser mere fedt end tidligere, og mere end anbefalet i de nordiske næringsstofanbefalinger. Det er især mængden af mættet fedt, det er galt med. Indholdet af mættet fedt i kosten er 50 procent højere end anbefalet. 'Det er en udvikling i den forkerte retning, siger Agnes N. Pedersen'. Ifølge Fødevareinstituttet er der videnskabeligt belæg for, at for meget mættet fedt kan være med til at øge risikoen for hjerte-karsygdomme.

Op mod halvdelen af det mættede fedt i gennemsnitskosten kommer fra mælkefedt.

Fakta

Undersøgelsen ’Danskernes kostvaner’ omfatter 3.946 personer i alderen 4-75 år, og data er indsamlet i 2011-2013. Foruden kostvanerne er danskernes fysiske aktivitet underøgt.

Resultaterne af undersøgelsen kan bruges til at planlægge, hvilke indsatser der skal til for at fremme sundere kostvaner.

Kilde
- Privat gruppe -