Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 27/08/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 07/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Månedens opskrift: Sild i stimer
Sanne Hansen   [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Styr på strømmen

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

De børn fortjener det bedste

  • Mette Egelund   [ TEKST ] | Kissen Møller Hansen  [ FOTO ]
    Mette Egelund [ TEKST ] | Kissen Møller Hansen [ FOTO ]

Det startede med sovs og kartofler til mænd på en specialarbejderskole, men udviklede sig over årene til økologisk mad og de ti officielle kostråd til børn og unge med særlige behov. De børn, siger hun, fortjener det bedste. Og det bedste hun ved, hun kan give dem, er gode råvarer og en sund og økologisk mad.

Børnene er med

Grethe Nisgaard Sørensen har hjertet med hver dag på sit arbejde som køkkenleder på Skovhuset, en døgninstitution for 12 børn og unge, der er udviklingshæmmede og desuden er ramt af alt fra ADHD, OCD (tvangslidelser) til autisme. De kræver en hel særlig opmærksomhed. De fleste får medicin, og flere af børnene er meget kræsne. Nogle har madlede, nogle allergi og andre igen har sære madvaner. Men de skal alle have sund mad.

− Jeg overtog et køkken med hvide ris og pasta og flydende Becel og olier i plasticflasker. Nu er basisvarerne fuldkorn og økologiske, og olien i glas. Grøntsagerne henter vi hos naboen, der er økologisk landmand, fortæller Grethe Nisgaard Sørensen, der så vidt det er muligt har børnene med i køkkenet, så de opdager, hvad maden består af.

− Nogle af børnene spiser på deres værelser, fordi de ikke kan holde til at være sammen med de andre. Alle børnene får en individuelt tilpasset mad. Det kan være svært med de forskellige behov, men også en spændende udfordring. Men jeg har en drøm om at lave et stort tag selv-bord, så de får et større udvalg at vælge mellem og måske tør prøve noget mere, siger Grethe Nisgaard Sørensen. Hun forsøger også at vænne børnene til mad, der er blandet sammen, så det hele ikke serveres hver for sig. Det møder de, når de bliver 18 år og flytter fra institutionen.

Gammelt og nyt i forening

I hjemmet, hvor hun omgiver sig med antikke ting og en tre meter lang hylde med kogebøger, er det også økologien, der er på menuen. Og selv om hendes hus er fuld af gamle ting, er det de nye trends inden for mad og sundhed, der optager hende.  Men det kan indimellem være svært at indføre nyt. Ikke bare i forhold til børnene. Også til personalet.

− Den største opgave i Skovhuset har været at få alle − både personale og børn − med på ideen. Men nu kan de smage forskel. Skovhuset har de dygtigste pædagoger. Vi skal også have den bedste mad. Nu mangler jeg bare at få kødet og fisken i økologisk kvalitet. Men foreløbig stræber jeg efter, at vi opnår Fødevarestyrelsens bronzemærke inden 2020, hvor 30-60 procent af indkøb til køkkenet skal være økologisk, fortæller Grethe Nisgaard Sørensen.

Hun slipper ikke maden af syne, selv når hun har fri. For hendes ferier står ofte i gastronomirejsernes tegn, når hun sammen med hendes veninde oplever andre madtraditioner. Og hun har altid vidst, at det var noget med mad, hun skulle være. Som hun siger:

− Lægerne giver medicin. Vi giver sund mad.

BLÅ BOG

 

Grethe Nisgaard Sørensen 

58 år

Ansat som køkkenleder på Specialarbejderskolen Ulfborg Kjærgård indtil 1986, hvor hun kom til Seniorhøjskolen i Nørre Nissum ved Lemvig, hvor hun var i 21 år. I dag er hun på Skovhuset i Ulfborg, en regional døgninstitution for 12 børn og unge. Her har hun været siden 2009.

MIN HVERDAG

VÆVEN: Fordi den samler tråde og tanker. Jeg mødes en gang om ugen med 12 andre vævere og er i gang med møbelstof til to gamle stole.     

ØKOLOGI: Vi har kun et liv, og vi skal beskytte vores jord. Derfor bruger jeg økologiske råvarer hjemme og på arbejde.      

ANTIKVITETER: Jeg kan godt lide at være omgivet af gamle ting, som jeg finder
på loppemarkeder rundt omkring.  

SANG: Fællesskabet trækker. Vi mødes 35 mennesker hver uge og synger sange fra højskolesangbogen.

FOREDRAG: Jeg går meget til foredrag, der handler om alt fra sundhed til musik. Selv om vi er langt ude vest på, er her mange kulturelle oplevelser at få.