De løfter køkkenerne

19 prismodtagere

31 institutioner og enkeltpersoner var nomineret, da årets diplomer skulle uddeles blandt deltagerne i Køkkenløftet 2013. Heraf fik 19 en pris.

- Jeg er stolt over, at I serverer måltider med kant og kærlighed, selvom I laver mad til mange. Det handler om at give det bedste til alle borgere. I skal have tusind tak for jeres indsats. Den gør en forskel, lød det fra byens overborgmester, Frank Jensen.

Fem plus en kategori

Det er Københavns Madhus, der står bag diplomerne, der uddeles i fem kategorier. Nogle gives for fuldendte eller bæredygtige måltider. Nogle uddeles til institutioner, der har gjort overraskende fremskridt på kort tid. Andre til et værdifuldt værtsskab og endelig uddeles en særlig pris til de, der tidligere har fået prisen og viser, at de er i stand til at fastholde den høje kvalitet.

Hjerteprisen

Prisen for at holde fast i engagementet gik blandt andet til Lynghuset, der serverer mad for multihandicappede voksne. Lynghuset fik prisen for at være ’en livsbekræftende historie om mad som basal omsorg og velfærd’. Bryggergården fik hjerteprisen for fortsat at forfine den økologiske menu og for at samarbejde med plejepersonalet så ’mad og måltider går op i en højere enhed’.  Også Rundskuedagens Plejecenter og Rehabiliteringscenter Vigerslevhus fik en hjertepris for at holde kvaliteten i top.

Højdespringeren

Sølund plejecenter var en af årets højdespringere. Køkkenet Madam Blå har højnet andelen af økologiske råvarer fra 50 til 70 procent og gjort supper, fonder og hjemmebag til en daglig rutine. Senest har de stået bag et omfattende sylteprojekt og vist, at det er et køkken med høj faglighed og masser af energi, sagde dommerne.

Det fuldendte måltid

Prisen for det fuldendte måltid gik til Specialplejecentret Solterrasserne, hvor køkkenteamet er 'videbegærligt og god til at afprøve nye tilberedningsmetoder, råvarer og madkulturer' og hvor økologiandelen er over 90 procent. Også Gravergården, Stenurten og Thorupgården modtog prisen.

Borgmester tak

Efter prisuddelingen bød rådhuset på en fire retters menu, mens flere borgmestre takkede institutionernes medarbejdere for at yde en særlig værdifuld indsats for byens borgere.

Dommerne, som har besøgt de nominerede køkkener, smagt på deres mad og oplevet måltidet på de enkelte institutioner er:

•    Katrine klinken:  Kok, ernærings- og husholdningsøkonom, forfatter og madskribent
•    Erwin Lauterbach: Kok og indehaver af restaurant Lumskebugten
•    Jens Heding: Kok og indehaver af restaurant Søren K i Den Sorte Diamant
•    Karen Leth: Kok, mad- og måltidskonsulent i Kost & Ernæringsforbundet

 

Kilde