Køkkenerne har ambitioner om at øge andelen af økologi og har fokus på sæson og lokale råvarer. Det var derfor ikke svært at sige ja til ideen om at bestille seks ton frugt og grønt og sylte i fællesskab.
− Økologi betyder at holde hus. Det matcher godt med tankegangen i sylteprojektet, nemlig at skabe forråd, siger Marianne Margaard Lange, køkkenchef på Sølund og initiativtager til sylteprojektet, der foregik på Sølund og Hørgården plejecentre.
Men der var også en anden anledning.
− Sidste efterår serverede vi syltede Reine Claude-blommer til en fest på Sølund. De havde fået en fin mandelsmag fra stenen, der var syltet med, og vores beboere var vildt begejstret. Jeg tror, smagen vækkede minder. Og det gjorde os opmærksomme på, at det er det superenkle og smagfulde, der giver mening. Og det er det, vi går vi efter, når vi sylter: smag, enkelhed og genkendelse.
Smagsløgene udfordres
Omvendt kan der også være ældre, der vil blive udfordret af smagen af de hjemmesyltede varer, mener medarbejderne fra Håndværkerforeningen, Nyboder og Rosenborg Plejecentre.
− Beboerne er vænnet til den hvinende søde smag af Samsø-rødbeder og dåsefrugt. Vores syltevarer er ikke nær så søde og smager af alle de krydderier, vi bruger. En smag, som beboerne skal vænne sig til, mener de, og de er spændt på, om pærerne, der skal syltes med hel kanel, kardemomme og lakridsrod, vil falde i beboernes smag.
Et fælles projekt
Ud over syltevarer af høj kvalitet og stolthed over håndværket er de fælles syltedage med til at skabe netværk på kryds og tværs af køkkener og faggrupper. Samtidig giver de også køkkenerne en unik chance for at lære eleverne at henkoge i ovn og sylte ved hjælp af vakuum og sous vide.
Skulle medarbejderne nævne ulemper, er det det ensidigt gentagne arbejde, og at man skal stå længe i samme arbejdsstilling. Det er hårdt for kroppen. Omvendt er det en fordel, at der bliver syltet og kogt til hele året på én gang. Det ville være svært at finde tid til i hverdagen i deres respektive køkkener.
Stolt af håndværket
Da den sidste pære er skrællet og kogt kan alle ringe ’hjem’ og forberede kollegerne på, at der er mindst 500 kilo frugt og grønt på vej til dem.
− Jeg håber, de ruller den røde løber ud for deres kolleger. De har deltaget i et lærerigt kursus og kommer tilmed hjem med frugt og grønt, så alle har de bedste syltevarer at byde på hele vinteren, siger Marianne Maargaard Lange.
FAKTA
|