Demokratiet længe leve: Valgmenu

  • Næsten hele Danmark hygger på valgdagen. (modelfoto)

Den står ikke på valgflæsk, som nogen sikkert plejer at spise. Men til gengæld kan den være hjertevenlig og diabetesvenlig. Brød og kylling skal forberedes mandag. Velbekomme.

Menuen kan blive mere eller mindre fedtfattig – afhængig af tilbehør til appelsinerne, og afhængig af ostenes fedtprocent. Menuen er hjertevenlig og diabetesvenlig -  alt afhængig af fedtprocenten i ostene og afhængig af om der serveres flødeskum eller surmælksprodukt med vanilie til appelsinerne.

Menu

Rødvinsmarineret kylling med stegte rodfrugter

Appelsiner i krydret lage med is, surmælksprodukt, flødeskum

Oste med koldthævet brød 

 

Dagen før

  • Kyllingen marineres og sættes koldt.
  • Ovnstegte rodfrugter – grøntsagerne kan skrælles og udskæres i passende stykker aftenen inden. Og sættes i koldt vand.
  • Sukkerlagen til desserten kan lavet aftenen før, og sættes koldt.
  • Hjemmebagt langtidshævet brød – dejen laves aftenen før, og brødet bages i løbet af aftenen. Det er en stor portion, så der er til uventede gæster og til natmad og til morgenmad ”dagen derpå”

Tidsplan på valgdagen

Kl. 17.00: Kylling og rodfrugter sættes i ovnen. Dejen hældes i form og forhæver. Bordet dækkes.

Kl. 18.00: Menuen er klar.

Kl. 19.00: Brødet sættes i ovnen og bages.

I løbet af aftenen pilles appelsinerne foran TVet og skæres i skiver. Lægges i sukkerlagen og desserten spises i løbet af aftenen.

Natmad: Brød og oste serveres til natteravnene.


Marineret kylling (4 pers.)

Det skal du bruge

  • 1 kylling, 1500 g eller kyllingestykker svarende til 4 personer

Marinade:

  • 1 fed hvidløg rives eller presses.
  • 3 spsk friskrevet ingefær
  • 1 - 2 dl rødvin
  • ½ dl tamari (speciel velsmagende soyasauce, helsekost)
  • ½ tsk chili
  • 1 tsk basilikum, tørret eller 1 spsk frisk
  • 1 tsk fines herbes
  • 1 tsk timian
  • salt, peber

Sådan gør du

  • Marinaden røres sammen og hældes over kyllingen. Hvis den er i en form hvor  der kun lige er plads til den bliver den helt dækket af marinade, ellers må  den vendes nogle gange. Hviler i køleskab i marinaden i mindst 2 timer og helst natten over.
  • Kyllingen lægges i et ovnfast fad, marinaden hældes ved, og retten steges i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time.
  • Marinade / stegesky hældes fra og bruges til sauce ( jævnes med lidt maizena ).
  • P.S: Rødvin kan udskiftes med citronsaft.

Tips: Meget nem gæstemad, idet kyllingen kan marineres om morgenen, og fadet sættes i ovnen 1 time før gæsterne kommer.

 

Ovnstegte rodfrugter

Det skal du bruge

Pr. person:

  • 1 – 2 kartofler
  • 1 – 2 gulerødder – eks i forskellige farver
  • 1 løg eller rødløg
  • ½ porre
  • 1 jordskok
  • ½ hvidløg – skåret over midt på
  • 1 lille stk. knoldselleri, pastinak, persillerod, rødbede eller lign
  • 1 tsk. olie
  • salt, peber, evt. timian / spidskommen / esdragon eller lign
Sådan gør du
  • Ovnen tændes på 180 - 200 grader.
  • Grøntsagerne skrælles og skæres i 1 cm tykke strimler eller større stykker - 1 kartoffel skæres eksempelvis midt over. Pensles med olie og krydres med salt, peber og evt. krydderier.
  • Bages i ovn ca. 30 - 60 min - afhængig af grøntsagernes størrelse.

 

Appelsinsalat (4 personer)

Det skal du bruge
  • 5-6 appelsiner

Sukkerlage:

  • 5 spsk. sukker
  • 5 spsk. vand
  • 5 hele nelliker
  • 2 stk. kanel
  • 1 stk. hel ingefær
  • evt. 2 stk. hel kardemomme

 Sådan gø​r du

  • Bland vand og sukker i en lille gryde.
  • Tilsæt nelliker, kanel, ingefær, evt. kardemomme og giv det et opkog.
  • Tag gryden fra varmen og lad lagen svale.
  • Pil appelsinerne.
  • Skær appelsinerne i tynde skiver og del dem èn gang, så de bliver halvmåneformede.
  • Læg appelsinerne i en skål.
  • Hæld lagen over.
  • Lad salaten trække mindst 1 time. gerne 2-3 timer.

 

Langtidshævet valgbrød – 1 bradepande

Det skal du bruge

  • 12,5 g ( ¼ pakke ) gær
  • 7 dl koldt vand
  • 1 spsk salt
  • 2 spsk olie
  • 100 g havregryn
  • 150 g rugmel
  • 650 hvedemel

Sådan gør du

  • Udrør gæren i det kolde vand.
  • Tilsæt salt, olie og mel.
  • Stilles til hævning natten over i køleskabet.
  • Dejen hældes ud i en lille bradepande – foret med bagepapir.
  • Lad dejen efterhæve til dobbelt størrelse – 3 – 5 timer.
  • Sæt bradepanden midt i en kold ovn og bag i ca. 45 – 60 minutter ved 180°C i varmtluftsovn.

Brødet egner sig til alt: Det er lækkert som madbrød, morgenmad eller en mellemmad.

OBS. Gang opskriften med 2 og forhæv som ovenfor. Dejen hældes i en stor bradepande – 35 x 40 cm. Efterhæver og bages som ovenfor. Velegnet til frysning.

 

Opskriften er lavet af Helle Christensen, klinisk diætist.