Der er mindre salt i industribagerens brød

Et fald på 10 procent

Saltindholdet i industrielt produceret rugbrød og hvedebrød er undersøgt af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Fødevarestyrelsen. Saltindholdet er undersøgt i 2009 og i 2014. Og undersøgelsen viser, at indholdet af salt er faldet med 10 procent i løbet af fem år.

Konkret betyder det, at det hvide brød i gennemsnit indeholder 1,04 g salt pr. 100 g mod tidligere 1,16 g. Og rugbrød indeholder i snit 1,06 g mod tidligere 1,20 g.

Flere brød kan nøglehulsmærkes

For at kunne mærkes med nøglehullet må hvedebrød maximalt indeholde 1 g salt pr. 100 g brød. Mens grænsen for rugbrød går ved 1,2 g salt.Det betyder, at henholdsvis 76 og 95 procent af hvede- og rugbrødene fra industrien overholder kravene til nøglehulsmærket. Det gælder kun for omkring 33 og 25 procent af bagerbutikkernes brød.

Et halvt gram mindre

Ni ud af ti danskere spiser for meget salt. Mindre salt vil give et fald i blodtrykket både hos dem, der har et for højt tryk og hos dem, der har et normalt blodtryk.

Saltpartnerskabet anbefaler derfor, at vi sætte forbruget ned med cirka 3 g om dagen.

Den mindre mængde salt i industribrødet vil betyde, at forbrugerne sparer et halvt gram om dagen, skriver Fødevarestyrelsen.

Saltpartnerskabet

Kost & Ernæringsforbundet har i samarbejde med de øvrige parter i Saltpartnerskabet siden 2010 opfordret både forbrugere og producenter til at begrænse forbruget af salt.

Fakta

  • Kvinder spiser mellem 7 og 8 g og mænds forbrug ligger på 9-11 g om dagen.
  • Mens anbefalingerne lyder på 5-6 g.
  • De væsentligste kilder til salt er brød, kød og kødpålæg, ost og færdigretter.
Kilde
- Privat gruppe -