Relateret indhold

Fagbladsartikel 24/10/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 24/10/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 13/11/2019 Kost, ernæring og sundhed 10-2019
Karina Baagø [ OPSKRIFTER ] Anne Kring og Asbjørn Baagø [ FOTO ]
Fagbladsartikel 13/11/2019 Månedens opskrift: Strukturmetoden
Nana Toft  [ TEKST ] Ritzau / Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 12/11/2019 Lyt til kroppens signaler

Derude hvor det gør ondt

– Jeg finder det forkasteligt, at mennesker skal leve af kølemad fra de er unge og til den dag, de dør. Men sådan bliver det på Lindebjerg!

Økonoma Marianne Hestbæk ser situationen fra cirka 70 voksne udviklingshæmmedes synsvinkel. I 21 år har hun været med til at lave mad til beboerne på Lindebjerg i Aarup, et bo- og aktivitetssted, der blev overtaget af Assens Kommune i forbindelse med kommunalreformen.

Lindebjergs køkkenfunktion er et af ofrene for spareorkanen, der fyger over kommuner og regioner, som beskrevet i sidste nummer af Køkkenliv. På papiret ser det udramatisk ud at nedlægge et køkken med fem medarbejdere og i stedet betjene bostedet med kølemad fra Assens Kommunes Centralkøkken. For beboerne, der skal have hjælp og støtte til samtlige gøremål, ligner det derimod en katastrofe.

– De er vant til at komme her i køkkenet for at få en snak og hente det, de har brug for. Vi fungerer nærmest som en gammeldags købmandsbutik for dem. Samtidig kender vi beboerne og deres behov og ønsker og har kunnet indrette madlavningen efter det. Vi har også tæt samarbejde med det pædagogiske personale. Køkkenet er i høj grad med til at afhjælpe kritiske situationer og spændinger blandt beboerne. Hvem skal gøre det i fremtiden? Spørger Marianne Hestbæk.

Førtidspensionister i køkkenet

Udviklingshæmmede er også på dagsordenen i forbindelse med madservice i Ringsted Kommune. Her har politikerne fået den idé, at borgere, der modtager førtidspension, fordi de er udviklingshæmmede, autister eller har andre handicap, skal arbejde for pengene. De kunne f.eks. lære at lave mad og dermed overtage en del af produktionen i Ringsted Kommunes centralkøkken.

– At skulle tænke i pædagogiske baner er en helt anden verden i forhold til at køre en strømlinet produktion. Vi er ikke gearet til at tage os af førtidspensionister, konstaterer lederen af køkkenfunktionen i Centralkøkkenet, Birgit Pedersen Vallebo.

Forslaget om beskæftigelse af udviklingshæmmede indgår i budgetforhandlingerne for 2011.

15 medlemmer fyret i Silkeborg

I Silkeborg Kommune er den helt gal med økonomien. I foråret opdagede politikerne, at kommunens likviditet var spist op. De reagerede ved at skære 7,25 procent af budgettet for 2011. Det svarer til 250 mio. kr. På ældreområdet lukker man tre plejecentre i Silkeborg by, men udvider samtidig centret – og køkkenet – i bydelen Gødvad.

15 kostfaglige medarbejdere i Silkeborg har fået fyresedlen. Nogle få har fundet andet arbejde. Resten kan via en jobbank gøre sig håb om en af de fire stillinger som ernæringsassistent, der bliver behov for i Gødvad. En af dem er Helga Pedersen, der er eneste tilbageværende medarbejder i køkkenet på Frydenslund Plejecenter, der skal lukke 1. april. Hun er bekymret på brugernes vegne:

– Beboerne på plejehjemmet og i de beskyttede boliger flyttes til Gødvad, så dem bliver der taget hånd om. Men vi har også 10 hjemmeboende, som kommer her dagligt og spiser varm mad. Nogle af dem vil nok blive tvunget til at flytte på plejehjem, og det er virkelig ærgerligt, siger Helga Pedersen.

Sårbar gruppe

Udover lukningerne skæres der i driften af plejecentrene med 11 procent. På Remstruplund Plejecenter bevarer man en café, men dropper madproduktionen til centrets genoptræningsdel.

Det får kostfaglig leder Magrethe Lyngh Schmidt, der er sagt op fra sit job, til at ryste på hovedet:

– Disse borgere er her i op til tre måneder som led i genoptræning efter hjerneblødninger eller ulykker. Det er vigtigt, at de får proteinrig kost, og at de kan få det, de har lyst til at spise, når de har lyst til det. Vi har været i meget tæt kontakt med denne brugergruppe, men det er slut nu, siger Margrethe Lyngh Schmidt, der nu for fjerde gang i sin kostfaglige karriere oplever, at det kommunale køkken, hun arbejder i, skal lukke.

Bevares med nød og næppe

Aktivitetsstedet Rosengårdscentret bevarer med nød og næppe sit produktionskøkken. Personalet skæres fra 10 til tre plus en elev.

Tidligere var cafeen åben alle dage. Nu må de aktive pensionister finde et andet sted at spise i weekender, på helligdage og i sommerferien. Brugerne har været meget urolige for, at køkkenet skulle blive neddroslet til modtagekøkken.

– Vi vil stadig kunne levere et godt og varieret tilbud, men nogle ting bliver skåret væk, siger kostfaglig leder Birgit Larsen.

Der skal spares og spares igen

Kostfaglige ledere og forvaltningschefer fra 72 kommuner har besvaret Kost & Ernæringsforbundets spørgeskema vedrørende besparelser på køkkenområdet i 2011. Undersøgelsen viser, at:

• Lederne i 49 procent af kommunerne vurderer, at besparelserne vil have betydning for kvaliteten af køkkenets tilbud og service

• 50 procent af kommunerne har planer om nedskæringer

• 23 procent begrænser antallet af produktionskøkkener