Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/09/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/09/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 16/10/2019 Kost, Ernæring og Sundhed 09-2019
Kille Enna
Fagbladsartikel 15/10/2019 Månedens opskrift: Kartoffelkuren
Pia Melander Guilbert  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO
Fagbladsartikel 15/10/2019 Spring ud som hverdagsaktivist

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Det indlysende, kloge valg

  • Sanne Hansen   [ TEKST ] | Kissen Møller Hansen  [ FOTO ]
    Sanne Hansen [ TEKST ] | Kissen Møller Hansen [ FOTO ]

Mette Kloppenborg var fuld af ildhu som nyuddannet Ernærings- og husholdningsøkonom i 1984.

− Jeg ville ud og frelse folk og få dem til at spise sundt, siger hun med et smil på læben. Allerede under uddannelsen var hun opmærksom på den gryende økologiske bevægelses ideer. Tankerne om bæredygtighed og ‘ren mad’ passede hende godt.

− Mad skal smage og være bedst tænkelig for kroppen. Jeg var bekymret over tilsætningsstofferne i maden og tænkte, at det måtte kunne gøres smartere. Og så var økologi et indlysende klogt valg, forklarer hun.

I dag, 30 år senere, er ildhuen intakt. Som køkkenchef i Børnehuset Tjørring har Mette Kloppenborg kæmpet sig frem til det økologiske spisemærke i guld −  ikke så meget for prestigens skyld, men fordi sagen betyder noget.

− Der er meget på spil for mig. Jeg vil gerne gøre en lille forskel og være med til at udbrede økologien, så vi også i fremtiden har rent vand og en frugtbar jord. Det skal ikke være pesticidproducenter og pengestærke firmaers væksttænkning, der styrer.

Økologi kræver knofedt

Kæmpes skal der hver dag, for økologiske råvarer er fortsat dyrere end konventionelle. At insistere på at lave økologisk mad i et professionelt køkken er med Mette Kloppenborgs ord ”voldsomt arbejdsomt”, fordi alt laves fra bunden helt ned til fonden. Af lyst − og fordi udgifterne så holdes nede.

− Vi er hysterisk opmærksomme på madspild og køber det, vi skal bruge − og bruger det, vi har købt, forklarer hun. Nye medarbejdere instrueres altid i rutinerne som noget af det første. For eksempel skal en citron pelses, før den presses, så den gode skal kan bruges i andre sammenhænge og persillestilkene ryger i ‘suppekassen’ i fryseren. I Stjernekøkkenet går intet brugbart til spilde.

Flere vindes for sagen

Da Stjernen stod klar for tre år siden, var den tilflyttende børnehave vant til madpakker, og det var en kæmpe omvæltning for det pædagogiske arbejde at overgå til fælles mad og måltider.

− Pludselig skulle pædagogerne være ambassadører for mad, som de nogle gange ikke helt vidste, hvad var, men hold da fast, hvor er de gået ind i det!, siger Mette Kloppenborg med glæde. Ambitionen er at udvide paletten for børnene madmæssigt, og langsomt oplever køkkenpersonalet, at børnene tør mere og mere. Det ses blandt andet af, at de tidligere børnehavebørn, der nu går i skole i de yngste klasser, bestiller mere skolemad fra køkkenet end de ældste børn, som ikke har fået stedets ”madopdragelse”.

Også forældrene er Mette Kloppenborg kontinuerligt i dialog med. For eksempel spørger mange til, om børnene får protein nok, da kødportionerne er små, men grøntsagerne mange. Sikkert forankret i de officielle anbefalinger kan hun berolige dem og formidle økologiens bæredygtige grundtanker. Og hvert andet år skal forældrebestyrelsen så som alle andre steder i landet beslutte, om madordningen skal fortsætte. ”Domfældelsen” giver ikke Mette Kloppenborg urolige nætter:

− Vi laver så god en madordning, at ingen kan undvære den, siger hun med et stort smil.

BLÅ BOG

 

Mette Kloppenborg

58 år

Ernærings- og husholdningsøkonom fra SUHRS i 1984. Har arbejdet på efterskoler, daghøjskoler og en norsk fjellstue. Egen virksomhed som omlægningskonsulent inden for økologi i seks år. Siden 2012 køkkenchef i Børnehuset Stjernen i Tjørring, hvor hun og fem kolleger laver mad til omkring 300 hver dag − heraf nogle skolebørn, da byggeriet også rummer en folkeskole.

MIN HVERDAG
 

KOLONIHAVEN: Vi flyttede i lejlighed, og jeg savnede jord under neglene. Her ser jeg tingene spire, får frisk luft og motion.   

KAGER: Min mor lod mig have køkkenet som legeplads. Det var jeg elendig til med egne børn. Nu er det payback time med børnebørnene.     

BØGER: En stor del af min vågne tid er jeg blandt mange. Så er det fantastisk ind i mellem at mure sig inde og blive opslugt af en bog.  

Ø-MÆRKET: Økologi er bærende for mig, det giver stor mening. Jeg vil gerne kommunikere nødvendigheden til så mange som muligt.

MOTERCYKLEN: At rejse er en lidenskab for min husbond og jeg. Jeg ønskede mig penge til min 40-års-fødselsdag og fik kørekort og motorcykel. Siden har vi rejst Europa tyndt.