Det lykkedes. Produktivitetskravet er væk

De sygeste historier

I en lang periode har organisationer fra Sundhedskartellet og heriblandt også Kost & Ernæringsforbundet, kæmpet for at komme af med det produktivitetskrav, der var ved at tage livet af medarbejderne - og af patienterne. Når produktiviteten skulle øges med to procent om året, skulle medarbejderne løbe to procent hurtigere.

Konsekvensen af de totalt pressede arbejdsvilkår har læger og sygeplejersker fortalt om i kampagnen ’De sygeste historier’. Historier fra virkeligheden, der viser, hvor galt det kan gå, når arbejdsmiljøet er i bund og medarbejderne på vej til at blive slidt ned.

Historierne gjorde indtryk på sundhedsministeren.

- Når medarbejderne siger, at de ikke har tid og overskud til at lave en god behandling, så ved vi, at der sker fejl og uhensigtsmæssigheder og vi risikerer genindlæggelser og det skal vi til livs, sagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby i går til pressen som forklaring på, at produktivitetskravet er droppet.

Konkret var det Dansk Folkeparti, der med opbakning fra de røde partier i folketinget, indgik en aftale med regeringen om at suspendere produktivitetskravet fra januar 2018.

Ny model

Fra 2019 skal en ny model styre udviklingen på sundhedsområdet. I modsætning til et produktivitetskrav skal udviklingen ifølge regeringens aftale med regionerne styres af kvalitetskrav til behandlingen, og den patientoplevede kvalitet skal også spille en rolle, fremgår det af den nye model.

Kilde