Det skal være slut med at overse underernærede ældre

Ernæringsindsatsen mangler

Eksperter og centrale sundhedsmyndigheder har de seneste år opfordret kommunerne til at sikre, at småtspisende ældre får den mad, de har behov for. Alligevel har kun en tredjedel af kommunerne en mad og måltidspolitik på ældreområdet. Det betyder, at der også mangler en målrettet ernæringsindsats over for ældre borgere. Det viser en rundspørge, som Kost & Ernæringsforbundet har foretaget.

Sundhedsministeren vil have kommunal mad- og måltidspolitik

Kommunerne bør have en mad- og måltidspolitik, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) til Politiken:

- Underernæring er et alvorligt problem, og derfor bør alle kommuner informere tydeligere om kost og have en decideret måltidspolitik. Det bør de have som en del af deres sundhedspolitik.

- Jeg ser også gerne at kommunerne følger Sundhedsstyrelsens anbefaling om at give ældre over 75 år et tilbud om forebyggende hjemmebesøg, hvor man taler om mad og ernæring, siger ministeren.

Hun bakkes op af Venstres Sundhedsordfører, Sophie Løhde, der mener at kommunerne skal blive bedre til at lære af dem, som gør det bedst.

- Det manglende fokus i kommunerne betyder dårligere livskvalitet for de ældre, og det er dyrt for kommunekassen, siger hun og anbefaler kommunene at sætte et mål for, hvordan de vil nedbringe problemet med underernæring blandt ældre.

Ingen screening

40 procent af landets kommuner screener ikke ældre for underernæring, selvom undersøgelser viser, at op til 60 procent af de hjemmeboende ældre og de ældre på plejecentrene er i fare for at blive underernærede.

Det får også Ældre Sagen til at rase.

- Det er uacceptabelt, at man ikke har fået sat indsatsen i system. De massive underernæringsproblemer er en bombe under forebyggelsen af svækkelse og sygdom hos ældre, siger Olav Feldbo, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

Mad- og måltidspolitik

Kost & Ernæringsforbundets formand, Ghita Parry, kalder problemet med underernæring komplekst. Hun peger på to områder, hvor der konkret kan sættes ind.

- Småtspisende ældre skal have mange små og energitætte måltider i løbet af dagen. Det er ikke tilstrækkeligt med et hovedmåltid. Det skal kommunerne være opmærksomme på.

- Desuden skal der følges op på de ældres ernæringsstatus, så man sikrer, at de får spist den mad, de har behov for og ikke taber i vægt.  Og så skal de have kostvejledning. Det tilbyder færre end halvdelen af kommunerne, viser vores rundspørge, siger Ghita Parry.

Kilde