Det smager af

Men hvordan ender man med at skabe moduler til en ernæringsfaglig diplomuddannelse ved at lade medarbejdere deltage i noget efteruddannelse?

”Det startede med, at alle  medarbejderne var på SMAG-kursus på Absalon. Det blev inspirationen til det her, da vi kunne se, hvordan folk smager vidt forskelligt. Det har så dannet grundlaget for at få defineret, hvordan retter skal smage, når de er produceret i Fælleskøkkenet. Og derfra tog vi så, sammen med Absalon, skridtet videre og udviklede det her modul som en del af diplomuddannelsen.”, fortæller Kirsten Skovsby, køkkenchef i Fælleskøkkenet.

”Det giver en mulighed for, at vi kan bruge hinandens kompetencer til at skabe det bedste kulinariske slutprodukt for borgerne. Det er hele tiden den proces, som driver os. Vi er her for borgerne.”, supplerer souschef i Fælleskøkkenet, Ninna Bondehøj.

Et ganske almindeligt efteruddannelseskursus på to dage blev med de indtryk startskuddet til et udviklingsprojekt sammen med Professionshøjskolen Absalon. Lige nu er 16 af Fælleskøkkenets ansatte ved at tage tre moduler, som giver 25 ECTS-point i alt.
”Og de ECTS-point er vigtige for os og for den enkelte medarbejder, fordi de giver merit, hvis de nu gerne vil videreuddanne sig. De bliver klogere, hvilket skaber en positiv effekt på resten af personalet, som nu begynder at spørge efter deres muligheder for at komme igennem den her uddannelse.”, forklarer Kirsten Skovsby.

To ting går igen og igen hos de to ansvarlige i Fælleskøkkenet; kulinarisk kvalitet og for borgernes bedste. Og netop derfor er arbejdet med at smage så vigtig en del af køkkenets arbejde nu og i fremtiden.
For den rette smag kan gøre en forskel for borgerne i det daglige.
”At vi nu har 16 medarbejdere, som også er studerende, det bringer en masse nye dynamikker ind i produktionen, fordi de jo kommer med ny viden, nye teorier og nye tanker. Det udfordrer og skaber nysgerrighed hos kollegaerne, hvilket giver en masse faglige drøftelser, som til sidst giver de bedste kulinariske resultater for borgerne.”, forsætter køkkenchefen

Og fortsætter. ”Det er jo en proces, det her. Og heri begår vi alle fejl, men det lærer vi af, og så drejer vi måske lidt mere til højre næste gang frem for at gå til venstre. Det er ikke kun restauranter, som har udviklingslaboratorier, det har og er vi også.”

På spørgsmålet, om andre køkkener skal kaste sig ud i tilsvarende projekter, lyder et klar JA fra de to. Og naturligvis med en opfordring til at starte ud med tilbuddet fra Absalon, da erfaringerne allerede er høstet og fortsat høstes. Udviklingsprojektet strækker sig nemlig over hele 2021 også.

Hvis du vil høre mere om Fælleskøkkenets arbejde, er du velkommen til at kontakte Kirsten Skovsby eller Ninna Bondehøj på 72 41 16 00.