Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

Diabetes er en usynlig sundhedskatastrofe

Omkring hver 20. dansker har sukkersyge. Det er dobbelt så mange som for ti år siden. Og intet tyder på, at den stigning vil stoppe foreløbig. Mere end en kvart million har allerede diagnosen, og tallet vokser med 25.000 nye tilfælde om året.

Otte ud af ti har type 2 diabetes. Derfor er der brug for opmærksomhed på, at type 2 diabetes kan forebygges eller i hvert fald holdes i ave et godt stykke hen ad vejen, påpeger cand.scient. og ph.d. Malene Bagger, chef for Forskning og Viden i Diabetesforeningen.

− 80 procent af dem, som udvikler type 2 diabetes, er overvægtige. Så selvom der også er en arvelig faktor, kan uhensigtsmæssig livsstil udløse sygdommen tidligere, end hvis man spiser sundt og dyrker motion, siger hun.

Flere unge får diabetes

Foreløbig har kun få børn og unge, omkring 20 i alt, type 2 diabetes. Men alderen for diabetes-debuten falder, viser statistikken. Derfor er der grund til at sætte ind tidligt med forebyggelse f.eks. ved madordninger i skoler og institutioner.

− Det virker som om, vuggestuer og børnehaver efterhånden har godt styr på sund mad, men også i skolerne kunne det være en god ide, at alle fik et sundt måltid. Vi vil helst ikke stigmatisere folk ved at sige, at diabetes er en livsstilssygdom, som rammer overvægtige og inaktive, for den arvelige faktor er høj. Men forebyggelse gennem sund livsstil spiller en vigtig rolle. Derfor er det fint at grundlægge gode kost- og motionsvaner i barndommen, og det kan kost- og ernæringsfaglige sikre, siger Malene Bagger. Hun henviser til et projekt i Svendborg, der har vist, at mange skolebørn har forstadier til type 2 diabetes, men at forekomsten er mindre på de skoler, hvor eleverne dyrker ekstra motion.

Kostrådene gælder

Tidligere tiders strikte diætplaner for diabetikere er i dag afløst af de otte kostråd, inklusive rådet om 30 minutters motion om dagen. Og kostrådene gælder både ved forebyggelse og behandling. Sund mad og motion kan være med til at holde blodsukkeret stabilt − som er en af de væsentligste udfordringer ved diabetes. For meget sukker i blodet kan skade organerne og bidrage til åreforkalkning.

Et stabilt blodsukker kan omvendt være med til at forhindre, at diabetes 2 udvikler sig til insulinkrævende diabetes, og det kan nedsætte risikoen for følgesygdomme som højt blodtryk og hjertekarsygdomme.

− Især i de seneste ti år er vores viden om sygdommen og kostens betydning blevet meget større. Tidligere sagde man f.eks., at type 1 diabetikere slet ikke måtte spise sukker. I dag kan børn godt spise lidt slik og så regulere blodsukkeret med insulin, siger Malene Bagger.

FAKTA

Diabetes i tal

• Godt 270.000 danskere har diagnosen diabetes (2009). Det svarer til godt 4,9 pct. af befolkningen − eller knap hver 20. dansker.

• 80 procent af diabetikerne har type 2 diabetes, 10 procent type 1 og 10 procent type 1 1/2.

• Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år. I aldersgruppen 10-19 år er forekomsten vokset med 81 procent

• Der er fortsat flest diabetikere blandt de 60-69 årige.

• 49 pct. er kvinder, 51 pct. er mænd.

• Diabetes koster samfundet omkring 86 mio. kr. om dagen

• 12 danskere dør hver dag af diabetes.

• 73 danskere får hver dag konstateret diabetes.

Kilde: Diabetesforeningen

Type 2 - en ud af tre hovedtyper

Ved diabetes er blodets indhold af sukker højere end normalt.

Ved type 2-diabetes producerer bugspytkirtlen enten ikke tilstrækkeligt insulin, eller også er cellernes følsomhed over for insulin nedsat (insulinresistens) og cellerne kan ikke optage og udnytte sukkeret. Insulinfølsomheden nedsættes af overvægt, manglende motion og usund kost.

Ved type 1 og 1 1⁄2 produceres for lidt insulin, da kroppens immunforsvar angriber de celler i bugspytkirtlen, der danner og frigiver insulin.

Diabetesforeningen anslår, at 750.000 danskere har forstadier til diabetes, og knapt en kvart million har diabetes 2 uden at vide det. De lever med symptomer som tørst, hyppig vandladning, infektioner og træthed.

Læs mere

Kursustilbudognyesteevidensbaserede viden om kost og fysisk aktivitet i forhold til diabetes på Diabetesforeningens hjemmeside - www.diabetes.dk

• Diabetesregistret 

• Tal på diabetes i kommunerne − (vækst, komplikationer, sundhedsudgifter og forebyggelsespotentiale) 

• Type 2 diabetes. Screening, diagnostik og behandling. Sundhedsstyrelsen 2003 

• Type 2 diabetes og fysisk aktivitet.

Sundhedsstyrelsen 2003 - www.sst.dk