Det kan være en udfordring at vælge rigtigt, når man som person med diabetes vil planlægge sammensætningen af sin mad. Projekt Sunde fødevarer til mennesker med diabetes fokuserer på at øge viden og information om sundere valg af fødevarer.
Projektets overordnede mål er at gøre det lettere for personer med diabetes at følge De officielle Kostråd under hensyntagen til individuelle mål og strategier. Den rette kost er en del af en velreguleret diabetes. Det er derfor særlig vigtigt at have fokus på indtaget af kulhydrater, både mængde, type og fordeling over dagens måltider. Det bidrager til at stabilisere blodsukkeret. Projektet skal øge handlekompetencerne til at vælge de sundere fødevarer i indkøbssituationen, når man har diabetes.
Den nationale diabetes-handlingsplan
Projektet løfter initiativ 4 i Den Nationale Diabeteshandlingsplan 2017-2020. Indholdet i Den nationale diabetes-handlingsplan 2017-2020 blev aftalt mellem regeringen og satspuljepartierne i efteråret 2017. I planen indgår 12 initiativer til styrkelse af diabetesindsatsen i Danmark, og danne en fælles national ramme, som skaber mål og retning for diabetesindsatsen i Danmark. Regeringen og satspuljepartierne har med satspuljen for 2017-2020 indgået en aftale om at afsætte 65,0 mio. kr. til Den nationale diabetes-handlingsplan, der skal styrke indsatsen på diabetesområdet.
Undersøgelse om støtteværktøjer, mærkningsordninger og svære situationer
Som led i projektet er der gennemført en kvantitativ undersøgelse blandt mennesker med diabetes og en kvalitativ undersøgelse blandt sundhedsprofessionelle. Formålet har været at undersøge, hvilke eksisterende mærkningsordninger, støtteværktøjer og redskaber, der er kendskab til, hvilke der anvendes i praksis, og hvilke ønsker der er til nye støtteværktøjer og redskaber. Læs om undersøgelsen og resultaterne her.
Idékatalog til rådgivning og vejledning af personer med diabetes.
I et idékatalog kan ernærings- og sundhedsprofessionelle finde inspiration til rådgivning og vejledning af personer med diabetes. Idékataloget præsenterer et overblik over apps, madopskrifter, film og andre eksisterende støtteværktøjer, der kan bidrage til den sundhedsprofessionelles rådgivning og vejledning af personer med type 1- og type 2-diabetes. Du kan hente Idekataloget helt gratis lige her.
App til kulhydrattælling
Diabetesforeningen har udgivet en app som et praktisk støtteværktøj, der bidrager til overblik over fødevarernes indhold af kulhydrater. App’en består af billedkort af produkter som brød, fastfood, frugt, morgenmad etc. Derudover er det konkrete indhold af kulhydrater samt energiindhold, kostfibre, sukker og mættet fedt også anført på hvert billedkort. Det har i mange år været et ønske fra brugerne at app’en forbedres med en søgefunktion. Dette er gjort muligt gennem projektet. Du kan læse om app’en lige her.
Indkøbsguide
Projektet har desuden resulteret i et konkret og handleanvisende støtteværktøj, der skal sikre sundere fødevarer til mennesker med diabetes. Indkøbsguiden ’Vælg sundere mad- og drikkevarer’ er udviklet af Sundhedsstyrelsen og Diabetesforeningen. Guiden er, som en del af projektet, blevet opdateret og har fået nyt visuelt udtryk. Download indkøbsguiden her.
Guiden kan også bestilles hos hos kfsbutik.dk eller netbutik.diabetes.dk.