Relateret indhold

Fagbladsartikel 24/10/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 24/10/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 13/11/2019 Kost, ernæring og sundhed 10-2019
Karina Baagø [ OPSKRIFTER ] Anne Kring og Asbjørn Baagø [ FOTO ]
Fagbladsartikel 13/11/2019 Månedens opskrift: Strukturmetoden
Nana Toft  [ TEKST ] Ritzau / Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 12/11/2019 Lyt til kroppens signaler

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Diætister er en gevinst for patienterne

  • GHITA PARRY / FORMAND
    GHITA PARRY / FORMAND

Igen og igen og igen banker jeg på politikernes døre og fortæller om gevinsterne ved at satse på mad, måltider og ernæring i sundhedsvæsenet. Det gælder også i Region Midtjylland, hvor jeg netop har mødtes med formandskabet for Hospitalsudvalget for at drøfte, hvad der opnås, ved at investere i kliniske diætister i stedet for at spare dem væk.

Selvom der ikke blev sparet så meget på diætisterne i Region Midtjylland, som planlagt, blandt andet på grund af vores arbejde, har besparelserne konsekvenser. Dem kan du læse om her i bladet.

Vi kæmper hele tiden mod besparelserne og får at vide, at de skyldes stigende medicinudgifter eller er en konsekvens af kommunalreformen i 2007. Det er måske isoleret set rigtigt nok, men det vidner om manglende perspektiv og udsyn, når politikerne tror, at man kan spare på diætbehandlingen uden omkostninger.

Måske giver det lidt bonus på bundlinjen her og nu, men på længere sigt risikerer vi, at besparelserne bliver alt for dyre. For patienter, der er dårligt ernærede, får et længere og mere komplekst sygdomsforløb end andre patienter, de tager dårligere imod anden behandling og bliver oftere genindlagt. Vi ved endda, at der er en direkte sammenhæng mellem cancerpatienters overlevelse og deres BMI.

Det er hverken rimeligt eller klogt, at gamble med patienternes helbred eller behandle vores fælles pengekasse på den måde. Og man kan ikke blive ved med at henvise til, at sundhed er en kommunal opgave, uden at sikre sig, at opgaverne gribes af de rette fag-grupper i kommunerne.

Diætister kan bidrage til bedre sygdomsforløb, helbred og trivsel og deres behandling kan forebygge tilbagefald og sikre overlevelse. Derfor arbejder vi videre. Vi vil have, at politikerne forstår en ting: Diætisternes arbejde er afgørende vigtigt for patienterne og for samfundet.​