Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 02/02/2021 Kost, Ernæring & Sundhed 1-2021
Christine Bille Nielsen  [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 MÅNEDENS OPSKRIFT: DE NYE KOSTRÅD
Mette Jensen  [ TEKST ] Maria Vendelbo Madsen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 Svendeprøven sætter håndværket i fokus

Diætister er en gevinst for patienterne

  • GHITA PARRY / FORMAND
    GHITA PARRY / FORMAND

Igen og igen og igen banker jeg på politikernes døre og fortæller om gevinsterne ved at satse på mad, måltider og ernæring i sundhedsvæsenet. Det gælder også i Region Midtjylland, hvor jeg netop har mødtes med formandskabet for Hospitalsudvalget for at drøfte, hvad der opnås, ved at investere i kliniske diætister i stedet for at spare dem væk.

Selvom der ikke blev sparet så meget på diætisterne i Region Midtjylland, som planlagt, blandt andet på grund af vores arbejde, har besparelserne konsekvenser. Dem kan du læse om her i bladet.

Vi kæmper hele tiden mod besparelserne og får at vide, at de skyldes stigende medicinudgifter eller er en konsekvens af kommunalreformen i 2007. Det er måske isoleret set rigtigt nok, men det vidner om manglende perspektiv og udsyn, når politikerne tror, at man kan spare på diætbehandlingen uden omkostninger.

Måske giver det lidt bonus på bundlinjen her og nu, men på længere sigt risikerer vi, at besparelserne bliver alt for dyre. For patienter, der er dårligt ernærede, får et længere og mere komplekst sygdomsforløb end andre patienter, de tager dårligere imod anden behandling og bliver oftere genindlagt. Vi ved endda, at der er en direkte sammenhæng mellem cancerpatienters overlevelse og deres BMI.

Det er hverken rimeligt eller klogt, at gamble med patienternes helbred eller behandle vores fælles pengekasse på den måde. Og man kan ikke blive ved med at henvise til, at sundhed er en kommunal opgave, uden at sikre sig, at opgaverne gribes af de rette fag-grupper i kommunerne.

Diætister kan bidrage til bedre sygdomsforløb, helbred og trivsel og deres behandling kan forebygge tilbagefald og sikre overlevelse. Derfor arbejder vi videre. Vi vil have, at politikerne forstår en ting: Diætisternes arbejde er afgørende vigtigt for patienterne og for samfundet.​