DM i Skills: "Det er børnene, jeg vil præge"

Hun vandt på sit engagement, sin kreativitet og ikke mindst sin grundighed. Intet er overladt til tilfældighederne, når Lisa Frost planlægger og tilbereder mad. Og det gjaldt selvfølgelig også under Skills, hvor hun gik all in med grøn tendens, minus kød og minus madspild samtidig med, at maden var hele smagspaletten rundt og tilpasset den udvalgte målgruppe. Hun vandt blandt andet på en grøn to-go snak til de unge, lette, nordiske tapas med fisk og skaldyr til kursusdeltagerne og en helt igennem nyfortolket klassisk menu med kyllingefrikassé, rabarber og kransekage, der skulle serveres til patienterne på sygehuset.

Mad til børn er den bedste udfordring

Lisa Frost er 24 år og går på andet hovedforløb på Syddansk Erhvervsskole i Vejle og er i praktik i Børnehuset Spiloppen i Hedensted. Når hun bliver færdig som ernæringsassistent til september kan hun trække på erfaringerne fra hele to erhvervsuddannelser. Lisa er nemlig også uddannet bager – det er det med grundigheden. Hun mener, det er en perfekt kombination, hun kan trække på viden fra begge uddannelser, og det vil give hende endnu bedre kort på hånden, når hun skal have et job – som nok skal have med børn at gøre.

– Jeg vil rigtig gerne lave mad til børn og unge, det er dem man kan præge bedst, siger Lisa Frost.

Det er så fint, at kunne vise dem, at det er nemt at passe godt på sig selv, ved at lære dem gode madvaner. Jeg kan også lide at lave mad sammen med børnene. I Spilloppen, hvor jeg er i praktik, er der et åbent køkken, hvor de kan komme og være med. Så fortæller jeg om råvarerne og udfordrer dem ved at få dem til at smage på ting, de ikke kender.

– Børnehuset ligger i forbindelse med skolen i Hedensted, og jeg har også været i skolekantinen for at tilberede og servere mad til eleverne. Så ja, børn og unge, det er dem jeg gene vil arbejde med, det er den bedste udfordring, siger Lisa Frost, som selv har været med i køkkenet hele sin barndom.

– Først til det simple, skrælle og hakke. Men siden lavede jeg alle slags mad sammen med min mor.

Bliv ernæringsassistent

Lisa Frost anbefaler gerne en ernæringsassistentuddannelse til enhver, der kommer hendes vej.

– Det er fantastisk at kunne planlægge mad og måltider i forhold til, hvem man er som person og det aktivitetsniveau man har, siger hun.

Selv er hun endnu ikke helt kommet sig over finalen i lørdags.

– Jeg tror, der går lidt tid, inden jeg har slugt den oplevelse. Det er jo bare så stort at kunne kalde sig ’danmarksmester’. Det er meget dejligt, lyder det fra en overvældet vinder.

Ud over æren …

Ud over æren, diplom og trofæ fra Skills fik Lisa Frost, traditionen tro, også en pengepræmie på 10.000 kr. fra Kost og Ernæringsforbundet. Præmien blev overrakt af en stolt formand, Ghita Parry, der oplever, at niveauet for ernæringsassistenternes præstation stiger år for år.

– Det gælder både når det drejer sig om tilberedning, anretning og præsentation af menuerne.

 

    FAKTA

  • Vinderen, Lisa Lehmann Frost, er 24 år og bor i Bryrup. Hun bliver færdig som ernæringsassistent til september fra Syddansk Erhvervsskole og er i praktik i Børnehuset Spiloppen i Hedensted.
  • Ernæringsassistenterne uddannes til at varetage den professionelle forplejning i daginstitutioner og skoler, kantiner, hospitaler, plejecentre mv. De tilbereder kulinarisk og ernæringsrigtig mad, der passer til behovet hos de, der skal spise maden. Uddannelsen tager ca. 3,5 år.
  • DM i Skills fandt sted i år for 9. gang. 43 erhvervsfag deltog i konkurrencen og kårede Danmarks bedste elev inden for hvert fag. DM i Skills er inspireret af World Skills, der fandt sted for første gang i 1950 i Spanien. Målet var og er, at tiltrække unge til erhvervsuddannelserne.