Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 02/02/2021 Kost, Ernæring & Sundhed 1-2021
Christine Bille Nielsen  [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 MÅNEDENS OPSKRIFT: DE NYE KOSTRÅD
Mette Jensen  [ TEKST ] Maria Vendelbo Madsen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 Svendeprøven sætter håndværket i fokus

En dag får jeg drømmejobbet

  • Jeannette Ulnits   [ TEKST ] Henrik Frydkjær  [ FOTO ]

Kl. 06 om morgenen vækker Sille Eskildsen det første hold af børn og unge med autisme på bostedet Petersdal på Møn. De skal i tøjet, have morgenmad og sendes i skole. Inden da har hun brugt natten til at gøre rent, vaske tøj, smøre madpakker og tage sig af beboerne, hvis der har været problemer i løbet af natten. Jobbet har ikke meget at gøre med hendes baggrund som professionsbachelor i ernæring og sundhed, men hun er alligevel godt tilfreds.

Mit nuværende job giver mig erfaring med børn og unge med autisme. Jeg regner med, at jeg på sigt vil kunne få et arbejde med at undervise på specialområdet i f.eks. kost, botræning, hygiejne og motion, siger Sille Eskildsen, der er fastansat, fuldtids nattevagt.

Undervise i sundhed på en anden måde

Det var i løbet af specialetiden, at begejstringen for at kostvejlede og arbejde med børn og unge med særlige behov opstod. Sille Eskildsen var i bachelorpraktik i seks uger på en efterskole på specialområdet.

− Jeg kunne mærke, at jeg brænder for disse børns indlæring og trivsel. Det tiltaler mig også, at der er ret frie hænder til at tilrettelægge sin undervisning, da learning by doing fungerer bedst for denne målgruppe.

Arbejdet kræver særlige pædagogiske evner og fleksibilitet, da børn og unge med særlige behov − især autister − f.eks. vil have bestanddelene i deres mad adskilt på tallerkenen, fortæller Sille Eskildsen.

− De spiser ikke noget, de ikke kan se, hvad er, så de er ikke glade for f.eks. gryderetter og blandet salat. Man skal være kreativ for at få dem til at spise sundt, og struktur og forberedelse er utroligt vigtigt. Nogle kan kun overskue køkkentjansen, hvis de er informeret tre dage i forvejen. Synlighed, f.eks. at jeg viser billeder af de opskrifter, vi skal arbejde med, er også ret afgørende, så der er meget, der skal gøres anderledes end i et stort køkken, hvor man ikke har så tæt kontakt med brugerne.

Konkurrerer med lærere og pædagoger

Sille Eskildsen har siden hun blev færdiguddannet opgraderet sine faglige kompetencer med kurserne ‘Livslang læring’ samt ‘Gennemgribende udviklingsforstyrrelser’ fra UCSJ.

− Lige nu arbejder jeg ikke med kostvejledning, men mine kompetencer er i spil, når jeg smører madpakker eller arbejder med hygiejne. Jeg er vild med disse børn og unge og vil gå langt for det rette job, så nu handler det om at få erfaring nok til, at jeg kan få min profession med. Jeg har flere gange oplevet at blive sorteret fra i en jobsøgning, fordi ledere typisk går efter lærere og pædagoger. Så mens jeg lærer mere, øver jeg mig også i at blive skarp på at sælge mig selv på de betingelser − og det skal nok lykkes, spår hun.

 

BLÅ BOG

Sille Eskildsen
28 år

Professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i ernæring og fysisk aktivitet fra University College Sjælland i 2010. Har været i praktik på en efterskole for unge med særlige behov, daglig leder i et motionscenter og instruktør for Hjerteforeningen. Er næstformand for børne- og ungeorganisationen 4H Øst.

MIN HVERDAG

Min familie: Jeg prioriterer at spise sammen med min mand, hans to sønner og vores fælles datter på tre år. Vi hygger morgen og aften.

Min hund: Jeg bruger meget tid med at gå ture og motionere Ninja, min schæfer-labradorblanding.

Bagning: Jeg er glad for at bage, især grovbrød og marcipankager. Jeg var med til at lave min egen bryllupskage.           

Motion: Jeg har en passion for motion og dyrker pt. crossgym − en slags militærøvelser med masser af konditions- og styrketræning.

4H: Siden min barndom har jeg været en del af ungdomsorganisationen i 4H. Jeg synes, det er vigtigt at lære børn om natur og landbrug og give dem et alternativ til iPad'en.