En halvering af spildet

Mindre spild ved omlægning

I forbindelse med regeringens økologihandlingsplan har Fødevareinstituttet DTU opgjort spildet i to kantiner i forbindelse med kantinernes omlægning til økologi. De har samtidig set på, hvordan spildet kan begrænses.

En halvering af spildet

I rådhuskantinerne i Roskilde og Fredensborg kommuner blev madspildet nedsat med henholdsvis 46 og 50 procent i forbindelse med omlægningen. I Roskilde var det ensbetydende med en begrænsning af spildet fra 74 til 40 kilo om dagen. Og i Fredensborg faldt spildet fra 43 til 21 kilo om dagen.

Det var især serveringsspildet, der blev begrænset ved blandt andet at stille færre fade frem ad gangen på buffetten, tilbyde færre retter og genbruge overskydende mad ved at fryse den ned eller vacuumere den til senere brug.

Guide til mindre madspild

Resultaterne af Fødevareinstituttets undersøgelse beskrives i rapporten om ’Madspild i forbindelse med økologiomlægning i offentlige køkkener’. Fødevareinstituttet henviser desuden til Nordisk Råds guide til mindre spild i storkøkkener.

Se også Kost, ernæring & sundhed 7 og 8, 2011, om køkkenernes erfaringer og gode råd til mindre spild.

 

Kilde