Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

En lokal ildsjæl

  • Tina Juul Rasmussen [ t e k s t ] Sif Meincke [ f o t o ]

− Vi skulle gerne have mennesker i lokalområdet, som har det godt. Det kan vi blandt andet påvirke via kosten, forskellige sundhedstiltag og fritidsaktiviteter.

Maj Seneka er kostfaglig eneansvarlig i daginstitutionen Møllevangen i Kalundborg Kommune og en ildsjæl i sit lokalområde. Hun er instruktør i løbeklubben, aktiv i bloddonorkorpset og var i foråret sundhedsambassadør i TV2-Øst-programmet 'Kommunekampen', hvor alle kommuner i tv-stationens sendeområde dystede mod hinanden blandt andet om at forbrænde flest kalorier.

− Jeg var med til at udbrede budskabet om, at det er vigtigt at røre sig. Og Kalundborg vandt − selvfølgelig. Jeg brænder for, at vi mennesker får brugt vores krop, så den bliver en glæde for os og ikke er et fængsel, når vi bliver gamle. Samtidig skaber motion sociale netværk og er dermed kernen i vores livsglæde − at være sammen med andre mennesker.

Kan gøre en indsats lokalt

Det budskab går Maj Seneka også til valg på i november. For første gang stiller hun op til kommunalvalget for Venstre under sloganet 'Sunde borgere i et aktivt nærmiljø'.

− Jeg ser dagligt forældre med deres børn i vores daginstitution − nogle er gode forbilleder, aktive og involverede, mens andre mangler tilknytning til stedet, og jeg ser overvægtige børn, som mistrives. Og jeg synes, at det er i lokalområdet, man kan gøre den største indsats, f.eks. når vi taler KRAM-faktorer.

Maj Senekas sundhedsfaglige uddannelse er en styrke i den sammenhæng. For hende er det tværfaglige sundhedsbegreb kernen − vi skal være sunde både fysisk, psykisk og socialt, og derfor har hun en politisk dagsorden, som tæller flere sundhedstiltag.

− Jeg ønsker flere lokale projekter for overvægtige og deres familier. Jeg mener, at kurser i almindelig madlavning kunne være en god måde at få sundhedsviden ind på, så den ikke behøver stå på kyllingenuggets og pasta hver aften. Det kunne også være en god måde for de studerende at lære at lave sund og billig mad.

Viden om mad er vigtig

Maj Seneka nævner fællesspisning med 'aftenens grøntsag', hvor børn kunne lære om processen fra jord til bord. Aftaler mellem lokale handlende og producenter af fødevarer i området  er også en mærkesag.

− De to tiltag ville være gode måder at skabe både netværk, lokal udvikling og liv på og få flere til at blive boende her.

For Maj Seneka er det at give børn en god madkultur, fra de er helt små en særlig kæphest. Den vil hun også gerne ride politisk.

− Jeg oplever mange, som tænker, at bare maden er sund, er alt godt. Men det at have et begreb om, hvad man putter i munden, og vide, hvor det kommer fra, det kalder jeg madkultur, og den har vi mistet. For mange er det at spise bare noget, som skal overstås. Jeg håber, at jeg i høj grad kan være med til at påvirke madkulturen både politisk og via mit daglige arbejde, så børn får et forhold til mad, som er gavnligt for deres sundhed og for deres livskvalitet.

 

BLÅ BOG

Maj Seneka
32 år
Professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i human ernæring i 2006. Ansat som kostfagligt eneansvarlig i den integrerede institution Møllevangen. Stiller op til kommunalvalget i Kalundborg for Venstre.

 

MIN HVERDAG

GEOGINERNE : varierer i former og farver og giver mig en fin æstetisk oplevelse. Jeg elsker at arbejde i haven. 

LØBEHOLDET : er både et socialt netværk og god motion. Jeg er tilflytter, og det var en god måde at lære folk at kende på.

AVISERNE : fordi det er vigtigt for mig at følge med i, hvad der sker lokalt. Jeg læser Nordvest-avisen på papir og andre aviser på nettet.

MINE CYKLER : vil jeg nødigt undvære. Jeg cykler de 13 km til og fra arbejde, når jeg kan komme til det og har altid min cykel med på ferie.

RØDVIN: smager af velvære og af at være i nuet. Et glas vin er for mig en af de bedste måder at slappe af på − men man skal selvfølgelig overholde Sundhedsstyrelsen anbefalinger.