En samlet strategi for ernæring

Sundhedssekretariat i alle kommuner

I mange kommuner er det overordnede ansvar for mad, måltider og ernæring placeret i forskellige forvaltninger uden nogen tværgående kost-, ernærings og sundhedsfaglige kompetencer. Hvis vi skal have succes med at forbedre danskernes sundhed, må vi derfor tænke bredt. Sundheden skal koordineres, og vi skal indrette den offentlige service klogere, end vi gør i dag.

Kost & Ernæringsforbundet foreslår, at der skal oprettes et Sundhedssekretariat i alle kommuner. Sekretariatet skal være garanten for, at de nationale tiltag fra ministerierne ikke flyder frit omkring i kommunerne, men at ansvaret bliver placeret, og tiltagene implementeret. Sekretariaterne skal sikre en koordineret og effektiv indsats i kampen for danskernes sundhed.

Koordineret indsats for mad, måltider og ernæring

Det er nødvendigt at tænke danskernes sundhed hele vejen rundt. Et Sundhedssekretariat favner bredt. Med en kommunal mad- og måltidschef, som en del af Sundhedssekretariatet, vil rammen være sat for, at vi kan sikre sund og ernæringsrigtig mad til danskerne.

En centralt placeret chef som denne, skal sikre koordinering og styring af den kommunale mad- og måltidsservice. Mad- og måltidschefen skal håndtere og implementere nationale tiltag som f. eks. Anbefalinger for den danske institutionskost, De Nordiske Næringsstofrekommendationer, De officielle kostråd, Kliniske retningslinjer, Nøglehulsmærket og økologisk omlægning.

Mad- og måltidschefen vil også være ansvarlig for en kommunal mad-, måltids- og ernæringspolitik, der sætter rammer og krav til den offentlige mad- og måltidsservice. Dette indebærer også at tænke ernæring ind som et integreret element i den kommunale rehabilitering.  Mad- og måltidschefen skal med andre ord koordinere den kommunale indsats i kommunen og på tværs af kommune og region. Men også sikre, at de nationale tiltag for bedre og sundere mad, når helt ud i de enkelte plejehjem, hjemmeplejen, skoler og dagsinstitutioner.