Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

En stærk profession

– Grydeskeen, paletkniven og kagerullen er med til at holde mennesker i live. Helt bogstaveligt. Så stor er vores opgave. Og det skal vi selvfølgelig belønnes for, sagde formand Ghita Parry i sin mundtlige beretning ved forbundets kongres i Horsens den 26.-27. maj.

Forbundet er vagthund

Der er et kæmpefokus på ernæring, forebyggelse og sundhed, men politikerne har en tendens til at udvande deres egne ideer om sundhed til alle, sagde formanden og trak en række eksempler op af hatten:

 – Der er balladen om maden i daginstitutionerne, supersygehuse ser ud til at ende uden køkkener, og skolemaden bliver skudt til hjørne gang på gang.

Desuden står kost- og ernæringsfaglige overfor den holdning ‘at mad kan enhver lave’. Det resulterede for kort tid siden i et forslag fra et folketingsmedlem, der mente, at kontanthjælpsmodtagere skulle trænes op til at lave mad i offentlige køkkener.

Her sagde forbundet fra.

 – Mad- og måltidsproduktion er ikke for amatører. Det kræver ansatte med en kost- og ernæringsfaglig uddannelse. Vi vil ikke finde os i, at politikerne i den grad træder på vores fag og faglige stolthed. Jeg er jeres og fagets vagthund og siger fra overfor magthaverne, når tingene går for vidt, slog formanden fast.

Nye græsgange til kostfaglige

Forbundet vil kæmpe for, at der også i fremtiden er brug for mange kost- og ernæringsfaglige i og udenfor køkkenerne.

 – Hvis befolkningen skal leve sundt, er der brug for os!

Der er brug for kost- og ernæringsfaglige til at vejlede på sygehuse og i lægeklinikker, der er brug for kost- og ernæringsfaglige ledere i den øverste ledelse på sygehusene og i kommunerne. På skolerne kan vi undervise eleverne i at lave sund mad, og i de kommunale sundhedscentre skal vi være med til at forebygge livsstilssygdommene – for blot at nævne nogle få eksempler.

 – Og arbejdet er i fuld gang, føjede formanden til. Det vidner nye job som måltidsværter, madomsorgspersoner, kvalitetskoordinatorer og forebyggelseskonsulenter om.

Løn som fortjent

Kost- og ernæringsfaglige skal desuden have løn som fortjent. Arbejdet for ligeløn begyndte ved OK08. Og krise eller ej, så fortsætter det ved OK11, forsikrede formanden.

 – Vi vil kæmpe for at lukke det helt uretfærdige hul på 18 procent, som er det, ernæringsassistenten i gennemsnit mangler i lønningsposen i forhold til hendes håndværkermand’. Men ligeløn er ikke kun vores problem, det er hele samfundets problem. Og dermed er det også en samfundsopgave at sikre ligeløn, fastslog formanden.

 – Og en ting står klart: vi er alle pengene værd. Vi bestrider job, der er vigtige for, at vores samfund hænger sammen. Tænk, hvis der blev stille i køkkenet, og tallerknerne til de offentlige måltider stod tomme ... så ville det være tydeligt for alle, hvad det er vi knokler med. Og hvorfor vi skal have mere i løn.