Energibesparelser

  • Tjek energiforbruget for at hente økoniomiske og miljømæssige besparelser.

Det energirigtige køkken

På institutioner og virksomheder er køkkenets energiforbrug noget af det største på energibudgettet. Køl, frys og opvask er store strømslugere, det samme er koge-, stege- og ovnudstyr. Herudover tæller ventilation og belysning også med på budgettet.

For at opnå økonomiske besparelser og øget energieffektivitet skal der kikkes på indretning, udstyr og adfærd under hensynstagen til arbejdsmiljø, hygiejne og fødevarekvalitet

Indretning

Når køkkenet indrettes er der mange hensyn at tage. Der skal kunne arbejdes sikkert, effektivt og det skal være til at komme omkring. Det er også værd at kikke på lysindfald og varmepåvirkning fra udstyr og solindfald.

  • Nordvendt køkken sikrer et begrænset solindfald. Det sparer på ventilation og høje temperaturer kan undgås specielt i sommermånederne.
  • Indretning med varme- og kolde zoner bevirker, at køleudstyr med korrekt placering, bruger mindre energi.
  • Indret køkkenet med lyse overflader, så lyset udnyttes mere effektivt.
  • Gasblus og induktion er effektive med det samme og behøver ikke en opvarmningsperiode.

Udstyr

Gammelt udstyr kan være energiineffektivt og en nyinvestering kan over tid godt betale sig.

  • Vær opmærksom på isolering, låger og display, som sikrer at temperatur nemt kan indstilles og aflæses.
  • Ovne kan i dag varetage mange stege- og kogefunktioner. Det kan lette arbejdsgange og forbedre arbejdsmiljøet. Her kan et kursus i funktioner være en god investering.  
  • Ved nyindkøb skal der kikkes på driftomkostningerne, så de kan sammenlignes med anskaffelsesprisen. Sørg for at sammenligne leverandørernes oplysninger, og vær sikker på, at oplysningerne er fremkommet på samme måde.
  • Vedligehold udstyret korrekt - afrimning og rengøring betaler sig.
  •  Professionelle køkkener er bedst tjent med professionelt udstyr.

Adfærd

Der er meget energi at spare ved at tænke de daglige rutiner igennem. Tændes ovnen og opvaskemaskinen fra morgenstunden og står døren til kølerummet åbent i længere tid, ja så bruges der unødvendigt meget energi.

  • Brug låg, når der koges og kog i korrekt mængde vand.
  • Hold korrekt temperatur i køl og frys og overvej om et svaleskab kan anvendes til opbevaring af grøntsager.
  • Anvend for- og eftervarme i ovnen.
  • Rengør fedtfiltre i emhætten jævnligt.
  • Sluk lyset.