Et gratis karrieretjek

Problemer med fysikken, en følelse af at være groet lidt fast, drømmen om en videreuddannelse – eller for nogle: Et helt nyt job. Det er nogle af de afsæt, ledere har haft for at tage imod Kost & Ernæringsforbundets tilbud om karriererådgivning – et tilbud, som fortsætter i 2019.

Kvinden, som rådgav, var konsulent og karriererådgiver Mille Harvej Larsen. Hun har beskæftiget sig med uddannelse, personaleledelse og -udvikling i årevis.

- Min opgave er først og fremmest at inspirere folk til at reflektere over deres arbejdsliv og sammen med mig finde nye muligheder, hvis de har brug for en forandring. Det er ikke nødvendigvis altid et nyt job, det kan også være udviklingsmuligheder i den funktion, man har, hvis man f.eks. føler at man er groet fast eller har problemer med fysikken efter mange års arbejde i et køkken, siger Mille Harvej Larsen.

Vis din værdi i dit CV

Det er lederen, som sætter dagsordenen for samtalen, understreger hun. Men ikke alle er helt klar på, hvad de egentlig ønsker sig af deres karriere.

- Nogle har brug for at få gennemgået deres CV, som måske ikke er opdateret efter mange år i samme stilling, eller de har behov for input til en konkret ansøgning. Hvordan kan man gøre sig interessant, hvor alsidig er man egentlig, hvilke jobfunktioner og konkrete arbejdsopgaver har man haft osv. Et CV og en ansøgning skal jo vise virksomheden, hvad de får ud af at ansætte netop dig. Derfor er det yderst vigtigt at få gjort netop det tydeligt.

Står man lidt mere famlende overfor sine fremtidsdrømme, starter Mille Harvej Larsen et andet sted.

- Så taler vi om, hvad de godt kan lide at lave, om de drømmer om efteruddannelse eller andre udviklingsmuligheder. Og handler det om at skifte job, kan vi f.eks. se på, hvilke interessante virksomheder, der findes i lokalområdet, eller om de har samarbejdspartnere i deres daglige arbejde, f.eks. leverandører, de kan tage fat i.

På den front er ledere ikke anderledes end alle andre medarbejdere, pointerer Mille Harvej Larsen.

- Nogle ønsker at blive i jobbet, og her finder vi sammen udviklingsmuligheder. Er der f.eks. et andet sted i organisationen, man kan se sig selv? Andre føler sig fastlåst i jobbet – hvem kan så hjælpe dem videre? Har man fået personaleansvar, men aldrig fået en egentlig lederuddannelse, skal man måske have det. Det er et reality check: Stemmer dine kompetencer og ønsker overens med den virkelighed, du er i? Hvad står i vejen, f.eks. travlhed og daglig drift? Og så prøver vi i fællesskab at finde ud af, hvem der kan hjælpe vedkommende videre.

Du ved godt selv, om du skal videre

Mille Harvej Larsen har oplevet det gennemgående særkende ved de kost- og ernæringsfaglige ledere, at mange er på mindre arbejdspladser uden den store mulighed for udvikling. Eller hvor ledelsesansvaret bliver centraliseret i f.eks. klyngeledelse.

- Og så har de ikke meget ledelse tilbage … Er det tilfældet, undersøger vi, om der er muligheder for, om jobbet kan blive til et, man gerne vil være i. Eller om man skal et andet sted hen. Som regel ved man det nemlig godt selv, og så tager det ofte kun ganske få minutter at konstatere. Måske er man glad for sine kolleger, medarbejdere eller samarbejdspartnere og er derfor villig til at gå på kompromis. Så er der noget at arbejde på. 

Vil man videre, er LinkedIn et godt værktøj at bruge, siger Mille Harvej Larsen.

- Googler man f.eks. konkrete virksomheder – det kan være en kommune, en leverandør eller andre – kan man se på LinkedIn, om man kender nogle det pågældende sted, man kan drikke en kop kaffe med. Mange siger: ”Jeg har ikke netværket til det”, men det viser sig ofte, at det har de faktisk. Helt generelt er det min erfaring, at folk bliver afklaret af en karrieresamtale med mig. De går herfra med en konkret plan for fremtiden – og mange får sig flyttet, hvis det er det, de ønsker.

 

FAKTA
 

Hvis du er hurtig, kan benytte Kost og Ernæringsforbundets tilbud om karriererådgivning hos Mille Harvej Larsen den 8. og 9. januar i henholdsvis Aalborg og Århus.

Meld dig til senest den 4. januar på kost.dk

www.kost.dk/kurser