Et lille råd med en stor betydning

Af Fødevarestyrelsen

Sidst Danmark fik nye kostråd var tilbage i 2005, og – i modsætning til hvad mange tror – er det overordentligt sjældent, at myndighederne justerer på rådene til hvor meget fisk og hvor lidt salt, der skal på ugemenuen samt hvilken slags fedt vi skal komme på stegepanden.

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder det klare budskab i tre af de ti kostråd, som skal hjælpe danskerne til at få sundere kostvaner. Kostrådene fra 2005 har været igennem en grundig revidering, og udover justeringer af eksisterende budskaber er der kommet to nye råd til. Trods rådenes enkle fremtoning er det et stort maskineri, som sættes i gang, når danskerne skal guides i, hvordan de kan leve lidt sundere.

Bag de nye 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i sundhed, kost og ernæring og store skandinaviske og internationale forskningsarbejder. Den videnskabelige gennemgang er håndteret af DTU Fødevareinstituttet.

”For Fødevarestyrelsen har det været altafgørende, at vi har et optimalt videnskabeligt fundament i ryggen, når vi skal kommunikere kost og sundhed til danskerne. Bag hvert eneste råd ligger timevis af intens videnskabelig forskning og et stort antal faglige diskussioner. Det har været en udfordrende, lærerig og vanvittig interessant proces at følge, hvordan komplekse faglige områder forvandler sig til enkle og pædagogiske kostråd,” siger Trine Grønlund, projektleder i Fødevarestyrelsen.

Videnskabelig basis med fokus på formidling

Den videnskabelige evidens for rådenes udformning er blevet varetaget af en særligt udvalgt forskergruppe. Gruppen har på baggrund af den nyeste forskning fundet frem til en række retningslinjer, som har dannet basis for formuleringen af kostrådene. For at sikre at rådene er formuleret kort, klart og forståeligt har Fødevarestyrelsen også inddraget relevante fagfolk og kommunikationseksperter, der i flere omgange har arbejdet på at få formidlet rådene så enkle som muligt. Et arbejde, der også har involveret fokusgrupper, så rådene løbende kunne evalueres, omformuleres og finpudses.

”Udover det solide faglige fundament har vi brugt mange kræfter på, at rådene skal være enkle og nemme at handle efter. Dygtige fagfolk har hjulpet med at få alle formuleringer på plads, og vi er stolte af, at vi med kostrådene favner den videnskabelige evidens uden at gå på kompromis med forståeligheden,” siger Thea Bjørnholt, kommunikationsansvarlig for kostrådene i Fødevarestyrelsen.