Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 02/02/2021 Kost, Ernæring & Sundhed 1-2021
Christine Bille Nielsen  [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 MÅNEDENS OPSKRIFT: DE NYE KOSTRÅD
Mette Jensen  [ TEKST ] Maria Vendelbo Madsen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 Svendeprøven sætter håndværket i fokus

Evig kamp med politikerne

Historien om ældremaden og køkkenet på plejecenter Risagerlund i Brønderslev Kommune kan få den groveste satire på TV2 Zulu til at ligne ‘Fjernsyn for dig’. Og byrådspolitikerne har givet økonoma og TR Louise Bundgaard kam til sit hår i de seks år, hun har haft opgaven som tillidsrepræsentant. Men hun har ikke givet op – hun vil have afklaret fremtiden for sin arbejdsplads.

 – Vi er ikke kommet et skridt videre i dag end for seks år siden. Vores fremtid er stadig lige uafklaret, og det har været en meget utryg periode for os. Heldigvis er mine kolleger helt fantastiske – vi har en fast joke kørende: Hvor mon vi skal bage jule - småkagerne i år? Det skal vi nok stadig her i kælderen på Risagerlund. For selvom vi ikke har vundet de store sejre, tror jeg på, at vi trods alt leverer god service og rigtig god mad. Ellers var vi nok blevet lukket. På den måde er det en sejr, at vi er her endnu. Og vi kæmper videre.

Fra privatisering til små køkkener

Kort fortalt har ældremaden i Brønderslev Kommune og ikke mindst køkkenet på Risagerlund, som producerer mad til 170 plejehjemsbeboere på fem plejecentre, gennemlevet både udbud, køkkenanalyser, skolemadsprojekter og privatiseringsplaner under skiftende bykonger. Processer, Louise Bundgaard som tillidsrepræsentant har skullet holde sig selv og kollegerne orienteret om og råbe op, når tingene ikke gik ordentligt for sig. Som f.eks. når politikerne glemmer at høre medarbejderne i afgørende beslutninger.

Lige nu venter Louise Bundgaard og hendes kolleger på, at byrådet, som skiftede fra Venstre til socialdemokratisk styre ved seneste kommunalvalg, skal beslutte, om alle plejecentre skal have etableret lokale køkkener – et løfte, flere politikere gik til valg på i efteråret.

Kort forinden havde det siddende byråd besluttet at lade det privatejede Danske Diakonhjem overtage driften af Risagerlund, da det viste sig, at kommunen stik mod planerne ikke havde råd til at renovere centeret og dets køkken – en af de beslutninger, kommunen glemte at høre medarbejderne på Risagerlund om. Og det fik tillidsrepræsentant Louise Bundgaard på barrikaderne.

 – Jeg gik til vores repræsentant i hoved-MED, som formulerede en klage på vegne af alle medarbejdere. Den blev behandlet i hoved-MED og kom også med under et punkt vedr. Risagerlunds fremtid på et byrådsmøde, så politikkerne fik kendskab til vores klage. Vi fik aldrig nogen forklaring, men i et referat fra mødet beklagede forretningsledelsen den manglende høring. Det ville de stramme op på, siger Louise Bundgaard.

Ta’ debatten med os

Selvom Louise Bundgaard godt kan grine af det politiske vægelsind, erkender hun også, at det af og til kan være svært at holde kampgejsten som TR oppe.

 – Jeg er stor tilhænger af demokrati og af, at politikerne skal have arbejdsro til at lave gennemarbejdede løsninger. Men hver gang glemmer de at høre os i køkkenet. Og vi ved da, hvad det handler om! Så kom da ud og ta’ debatten med os! Jeg har flere gange sørget for, at vi er kommet i avisen eller i TV om vores situation som kegler i det politiske spil. Vi har også deltaget i flere byrådsmøder, men det rykker ingenting. Jeg ville ønske, at politikkerne tænkte lidt mere over, hvilke konsekvenser det, de siger, får for den enkelte arbejdsplads og ikke mindst de ansatte, siger hun.

Men hun har ikke givet op.

 – Jeg er alt for nysgerrig! For mig giver det mening som tillidsrepræsentant at være en del af noget større og yde en god service udadtil. Det tvinger mig også til at følge med i det politiske liv i kommunen, som jeg synes er spændende. Og generelt er vi alle glade for vores arbejdsplads – og glade, hver gang vi overlever. Lige nu venter vi på, at de nye politikere finder ud af, hvad de vil med ældremaden. Så skal de nok høre fra os!

Køkkenet på Risagerlund har de sidste seks år været ude i et politisk stormvejr. Frem og tilbage mellem offentlige og private modeller. Læs mere på www.kost.dk.