SYNSPUNKT
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation:
1,4 millioner lønmodtagere er et stærkt signal
Hvordan tænker du, at den nye hovedorganisation kan favne de mange forskellige faglige interesser i 79 forbund og stadig tilgodese den enkelte faggruppe?
− Jeg ser vores forskellighed som en styrke. Det er et stærkt signal, når 1,4 millioner lønmodtagere, på tværs af brancher, sektorer og uddannelser, står sammen og formulerer fælles krav, behov og løsninger. Og det er jeg helt overbevist om, at vi kan. For trods forskellighederne står lønmodtagerne over for mange af de samme udfordringer og efterspørger fælles løsninger.
− FH hverken kan eller skal erstatte de dagsordener, som føres i de enkelte medlemsforbund. Det er fortsat hos jer, de fagspecifikke kampe skal kæmpes. I kender medlemmernes vilkår, overenskomster og behov bedst. I har hvert jeres DNA og er eksperter inden for jeres fagområder. FH’s rolle er derimod at sikre, at fagbevægelsen også i fremtiden har et stærkt mandat over for regering og Folketing og − ikke mindst − at sikre rammerne om overenskomstsystemet. Vi har nemlig lettere ved at få reel indflydelse, når vi står sammen. Det så vi ved de seneste overenskomstforhandlinger på det offentlige område. Det betaler sig at stå sammen på tværs af faggrupper og uddannelser. Det giver størst indflydelse og skaber de bedste resultater.
Hvordan tror du, at FH kan være med til at fremme en dagsorden, der sætter fokus på de kost- og ernæringsfagliges indsats for sundhedsfremme og forebyggelse?
− FH sætter fokus på, at alle faggrupper på forskellig vis bidrager til at få vores samfund til at hænge sammen. Nogle bidrager ved at sikre en god infrastruktur, andre ved at passe godt på vore børn og ældre eller ved at hjælpe os, når vi blive syge og har brug for behandling. Alle funktioner er vigtige. Og når det handler om at sikre en veluddannet, oplyst og sund befolkning, er de kost- og ernæringsfagliges indsats helt essentiel. Med de problemer vi ser i dag med spiseforstyrrelser og livsstilssygdomme − for blot at nævne nogle − tror jeg, at betydningen af kost og ernæring både for det enkelte menneske og samfundsmæssigt vil medvirke til, at behovet og interessen for jeres fag vil vokse markant de kommende år.
I repræsenterer også mange tusinde ledere. Hvordan kan I varetage deres interesser − samtidig med, at I også varetager deres medarbejderes interesser?
− Det ser jeg ikke som et problem. FH repræsenterer ganske vist ledere, men vi repræsenterer jo ikke arbejdsgivere. Vi repræsenterer lønmodtagere bredt − nogle af dem er ledere, men vi vil aldrig komme til at stå i en situation, hvor vi repræsenterer begge parter i en konflikt.
Helt konkret: Antallet af ernæringsassistenter falder. I skriver på hjemmesiden, at I arbejder for flere faglærte. Kan I bidrage til, at flere får lyst til at tage en ernæringsassistentuddannelse?
− Ja, på flere fronter. Vi vil arbejde aktivt for at udvide den oplysning om uddannelsesmuligheder, som folkeskoleelever tilbydes i dag. Der er alt for lidt fokus på faglærte uddannelser − det gælder også uddannelsen til ernæringsassistent. Dertil kommer, at vi har et stort fokus på at sikre flere praktikpladser til unge under uddannelse. For eksempel har vi bidraget til politiske aftaler, som gør det mere attraktivt for arbejdspladser at tilbyde et praktikforløb. Mangel på praktikpladser kan afskrække nogen fra at tage en faglært uddannelse. Det er enormt ærgerligt, og det skal ændres.
Og så det helt brede: Hvad vil du gøre for at komme nærmere ligeløn mellem kønnene på det danske arbejdsmarked?
− Kampen for lige løn for samme arbejde og arbejde af samme værdi er vigtig, uanset om man er mand eller kvinde. Det er et samfundsspørgsmål, som vi tager op, både ved overenskomstforhandlinger og i den generelle politiske debat. For at nå i mål med at skabe ligeløn skal vi samarbejde med arbejdsgiverne om løsninger, der får kvinders og mænds løn til at nærme sig hinanden. Det var f.eks. en kæmpe sejr og et gennembrud, da der i de nye overenskomster for offentligt ansatte − for første gang − blev oprettet en ligelønspulje, som skal fordeles blandt de kvindedominerede fag.
− Men for at skabe ligeløn skal vi også se på lovgivningen, og vi skal have politikerne på Christiansborg til at handle. I FH vil vi have fokus på at forbedre de eksisterende elementer i lovgivningen. Vi vil sikre bedre kønsopdelte lønstatistikker, så lønstatistikkerne bruges mere aktivt, og vi vil forsøge at få skabt klarhed over begrebet ‘arbejde af samme værdi’. Historien viser, at ligeløn ikke kommer af sig selv, så der er behov for handling.
|