Færdigtilberedning

Mange køkkener anvender cook chill og cook freeze og dermed bliver maden produceret, nedkølet og færdigtilberedt inden den når brugeren.

Det er vigtigt at personalet, der varetager denne sidste del, er grundig instrueret i færdigtilberedning. Det kan fx være sikring af en korrekt varmetilberedning, tilsætning af eksempelvis sødt eller surt tilbehør, knasende tvebak til saftsuppen eller dressing til salaten. Den sidste håndtering af maden er ganske afgørende for den samlede oplevelse af retten.

Endvidere kan det være godt med en konkret vejledning af, hvordan maden skal ligges på tallerknen og hvilke komponenter, der hører sammen. Særlig vigtigt er de steder, hvor der er valgmenu, fx som del af den personalebetjente buffet. Det er de små detaljer, som gør forskellen.

Færdigtilberedningen kan foregå i

  • Ovne
  • Vandbad
  • Transportvogn til afdeling eller ud til bruger.
  • Mikrobølgeovn hjemme hos bruger.

I nogle tilfælde er det muligt at tilberede eksempelvis fisk og kød på vej til afdelingen, på afdelingen eller i modtagerkøkkenet for at sikre optimal kulinarisk kvalitet.

En vejledning er nødvendig for, at maden bliver opvarmet til de anbefalede 75◦C samt korrekt tidslængde for ikke at overtilberede maden. Derved mister den ikke sin kulinariske og ernæringsmæssige værdi.

Tag ansvar for overleveringen

Det er ikke alle, der har den samme kostfaglige kompetence som kost, ernæring og sundhedsprofesionelle. Der er derfor op til kost, ernæring og sundhedsprofesionelle at formidle viden videre om den sidste håndtering. En mad- og måltidspolitik eller en måltidsvejledning hjemme hos brugeren er god at bruge i forhold til den sidste håndtering. Vi vurderer nemlig også maden ud fra de fysiske og psykiske rammer. Maden ser unægtelig smukkere ud på en tallerken med korrekt tilbehør end spist direkte fra trerumsbakken.