Færre børn får astma, hvis mor tager fiskeolie

736 kvinder og børn er blevet fulgt siden 2010. Under graviditeten fik halvdelen af kvinderne fiskeolie og halvdelen olivenolie. Og resultatet er tydeligt, skriver forskerne, der er en tredjedel færre astmabørn blandt de børn, hvis mødre fik fiskeolie under graviditeten.

Flerumættede fedtsyrer har effekt

Når fiskeolie har effekt på forekomsten af astma, skyldes det et højt indhold af langkædede og flerumættede fedtsyrer i olien. Disse fedtsyrer er vigtige for dannelsen af immunstoffer. Og dannes der for få, øges risikoen for at udvikle astma.

Evnen til at optage fedtsyrerne er genetisk bestemt, og de, der ikke er så gode til at optage dem, har behov for en større mængde, skriver leder af forskningen og klinisk professor Hans Bisgaard. Men da fiskeolie selv i større doser, end man har brug for, ikke har negative effekter, anbefaler han alle gravide at tage et tilskud i graviditetens sidste trimester.

Astma er hyppig hos børn

Astma er den kroniske sygdom, der forekomme hyppigst blandt børn. 20 procent af alle børn har astmatiske symptomer, som er den hyppigste årsag til indlæggelse, lægebesøg og brug af medicin.

Fiskeolie mod kronisk betændelse

Studiet har sat fokus på astma. Men forskerne har en teori om, at fedtsyrerne kan vise sig også at have betydning for udviklingen af andre kroniske betændelsessygdomme senere i livet, som f.eks. gigt og tarmsygdomme.

Kilde