Fagbladet Diætisten februar 2021

Bliv klogere på hvorfor leverpatienter har brug for fleksibel ernæringsbehandling, hvilken type ernæring og træning der kan tilbydes patienter med levercirrose og hvordan man diætbehandler patienter med metabolisk fedtleversygdom. Læs også om undersøgelsen af, hvilken type ernæringssonde patienter med leversygdom tåler bedst.

Desuden er der en baggrundsartikel fra forslagsstillerne til borgerforslaget, som går ud på at sikre, at det i lovgivningen bliver tydeligt, at ernæring skal indgå i behandlingen og plejen af ældre og syge. Nadja Vienberg, praktiserende klinisk diætist, fortæller om sin bog ”Du burde ingenting”. 

En artikel sætter fokus på food literacy, som er et forholdsvist nyt begreb, der internationalt i stigende grad vinder indpas i sundhedspolitik og i praksis. Brug af food literacy som teoretisk baggrund for undersøgelsen af spisevaner giver et mere helhedsorienteret billede af de ressourcer, der er nødvendige for at være i stand til at vælge, tilberede og spise sunde måltider, end hvad et snævert fokus på borgernes faktuelle viden om kostråd giver. 

En forskergruppe fra Lever-, Mave- og Tarmafdelingen på Aarhus Universitetshospital har vist, at megadoser (600-1800mg/dag) oralt tiamin havde effekt på kronisk træthed hos de fleste af deltagerne i et klinisk randomiseret forsøg. 

Bachelorartiklen handler denne gang om, at identificering af Nutrition Impact Symptoms (NIS) målretter ernæringsbehandlingen.

Som altid fortæller en kollega om ”Min diætistdag”. 

Du kan som medlem læse den fulde udgave af Diætisten her: