Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 27/08/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 07/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Månedens opskrift: Sild i stimer
Sanne Hansen   [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Styr på strømmen

Faget under huden

‘Vi nyder stor anerkendelse hos politikerne’. ‘Det er altid os, der bliver spurgt, når der er brug for en holdning til mad og måltider’. ‘Ambitionerne er høje – ingen sjusk i køkkenregionerne’. ‘Vi tilbereder udelukkende kulinarisk og velsmagende mad. Og vi kan dokumentere, hvad vi har gang i’. Sådan cirka lød det fra de delegerede på kongressen, da de blev sat til at drøfte visioner og give deres bud på, hvad kostfaglige skal kunne, for at beherske faget i 2020.

Om det er mulige eller umulige fremtidsdrømme vil tiden vise. Men der er ingen tvivl om, at der blandt de delegerede var et stærk ønske om at kæmpe faget frem til ‘ anerkendelse og respekt’.

Mere politisk tæft

Noget af det, der tynger professionen, lød det fra grupperne, er blandt andet en stram økonomi, usikre arbejdsvilkår, produktionsomlægninger og for lidt i løn. Udefrakommende vilkår. Men der blev også grebet i egen barm.

Nogle pegede på manglende politisk tæft og manglende ejerskab til professionen.

‘Vi er ikke på forkant, vi handler først, når lokummet brænder’, lød det fra en af grupperne. Mens selvransagelsen i et andet hjørne førte til, at den kritik, de i første omgang rettede mod de ‘helt urimelige dokumentationskrav, der snupper tiden fra praktiske opgaver’ blev vendt til at være det, der kan give dem autoritet og respekt i branchen og bane vejen for de rådgivnings- og vejledningsopgaver, som de gerne vil have.

Vi er vindere

Der var bred enighed om at skille sig af med både brok og beskedenhed og i stedet finde modet til at sige fra – på et fagligt og veldokumenteret grundlag – f.eks. når professionen mødes af krav om besparelser og rationaliseringer.

‘Velkommen til den gode ledelse, de stærke kvinder, høj faglig bevidsthed, nye kompetencer og kulinarisk velsmagende mad’, som der blandt andet stod på de gule og grønne post-it sedler, der blev brugt i debatten.

Og velkommen til en god gang vindermentalitet:

 – Vi kan blive bedre. Og vi er på vej, lød det med fælles og fast overbevisning fra de delegerede, der blev bakket op af Henrik Good Hovgaard fra Future Navigator, der ledede debatten:

 – I har kittet. I har alt, hvad der skal til for at blive en succesfuld profession.

Så det er bare om at komme i gang, sagde han, mens forbundets formand Ghita Parry forsikrede de delegerede om, at alle dagens guldkorn vil blive brugt i arbejdet på at tegne en stærk profession. Således opmuntret sluttede Kongres 2010.