Log ind og få medlemsfordele

Fagforbund og økologer samarbejder om ’ØkoValg 2017’

Som et led i kampagnen har vi lanceret hjemmesiden ØkoValg2017, der viser fakta, gode erfaringer fra omlægning til økologi - fortalt af forbundets medlemmer - og grydeklare politiske forslag til politikerne. Desuden rummer siden et interaktivt danmarkskort, hvor vælgerne kan se, hvilke ambitioner de lokale politikere har for økologi.

En gevinst for fag, sundhed og miljø

En topprioritet med ØkoValg 2017 er at få mere økologisk mad i de offentlige køkkener, hvor Kost & Ernæringsforbundets medlemmer står for de daglige måltider. Den tidligere SRSF-regering fremlagde i 2012 deres ambition om 60 procent økologi i offentlige køkkenener inden 2020. Den ambition er allerede nået – og overgået - i mange køkkener. Men der mangler nye politiske ledvogtere til at sikre, at udviklingen fortsætter og nye mål bliver sat.    

- Den økologiske dagsorden er en gevinst for fag, sundhed og miljø. For økologien sikrer mad uden pesticider, færre tilsætningsstoffer og renere grundvand. Omlægning til økologi har for medlemmerne betydet kreativ tænkning og maksimal udnyttelse af hver en fødevare. Man har øget grøntsagsmængden, skåret ned på kød og fundet løsninger til at reducere madspild. Alt sammen faktorer, der bidrager til bæredygtige måltider. Det tror jeg, at enhver politiker gerne vil tage ansvar for og tilbyde sine borgere, patienter og næste generation. Men det kræver, at nogen tager teten, sætter ord på en ny vision og handler. Ellers risikerer vi at rulle hele økokataloget tilbage og miste, hvad er er brugt mange ressourcer på at opbygge og udbrede, siger Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet. 

Temamøder om økologi

Der kan være mange spørgsmål, der melder sig, når der diskuteres økologi: Er det sundere, bedre for miljøet eller kan det smages i maden? Derfor inviterer Kost & Ernæringsforbundet til temamøder om økologi i september måned. Temamøderne klæder dig på til at drøfte økologi med både fagfæller og politikere og foregår i alle fem regioner.

Læs mere og tilmeld dig her

 

FAKTA

  • 59% af forbundets ledermedlemmerne svarer, at økologi har betydning for kvaliteten. (Kilde: ’Økologiundersøgelse 2014’).
     
  • 49% af forbundets ledermedlemmerne har planer om at øge økologiprocenten. (Kilde: ’Økologiundersøgelse 2014’).
     
  • Hovedparten af medarbejderne i offentlige køkkener angiver, at de som følge af omlægningen har fået større glæde og motivation ved arbejdet. (Kilde: DTU Fødevareinstituttet 2016).
     
  • Detailhandlen: Salget af økologiske varer stiger i Danmark og vi er det land i verden, hvor økologien har den største markedsandel i detailhandlen - 9,6 pct. i 2016, og der forventes en fortsat stigning i salget i årene fremover. (Kilde: Landbrug & Fødevarer). 
     
  • Foodservice: Salget af økologiske varer til foodservice fortsatte den stejle stigning og endte på 2 mia. kr. i 2016. Det er 21 pct. højere end salget i 2015. Økologiske varer udgjorde 9,2 pct. af det samlede salg af madvarer til foodservice i 2016. Foodservicesektoren er dermed tæt på at indhente detailhandlen. Foodservice omfatter servering af mad fra køkkener i institutioner, restauranter, kantiner, caféer, udbringning mv. (Kilde: Danmarks Statistik, aug. 2017).
     
  • Danmark var det første land i verden til at indføre statskontrollerede økologiske spisemærker i 2009.
     
  • Der er 2.105 spisemærker i Danmark. (Kilde: Det økologiske spisemærke, 17. august 2017).