Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Fagråd bag udvikling af app

  • Mette Jensen  [ TEKST ] Peter Sørensen  [ FOTO ]
    Mette Jensen [ TEKST ] Peter Sørensen [ FOTO ]

Lige som alle andre hospitaler har også Herlev Hospital en trykt menuplan, som bliver sendt ud til alle afdelinger og patienter.

− Men det skal være mere inspirerende. Der skal billeder på, som kan skærpe appetitten. Og patienterne skal på sigt modtage små beskeder, der skal minde dem om, at de kan bede om mellemmåltider, siger Jonas Thure Maltesen.

Patientmenu i billeder

Jonas Thure Maltesen er professionsbachelor i ernæring og sundhed og ansat som mad- og måltidskonsulent på Herlev & Gentofte Hospital. I sit arbejde med at udvikle buffetserveringen tager han ofte billeder af maden, så hvorfor ikke udnytte det? 

− Alle skal se billederne, så de ved, hvordan maden skal se ud. Appen kan være med til at kvalitetssikre maden, give plejepersonalet en idé om, hvordan maden anrettes, og få patienterne til at efterspørge det, de ser på billedet. Min erfaring er, at jo større gennemsigtighed i forhold til udbuddet, desto større efterspørgsel. Og det vil have en positiv effekt på patienternes energiindtagelse, siger Jonas Thure Maltesen.

Et andet meget praktisk argument er, at det er nemmere at ændre menuen og informere om det.

− Nu skal vi printe 1.000 nye menuer, hvis vi f.eks. er nødt til at skifte grønkål ud med savoykål. Det giver ingen mening.

Samarbejde og ideudvikling

En af pointerne med fagrådene er, at de skal inspirere til faglig udvikling og netværksdannelse på tværs af fag og arbejdspladser.

Jonas Thure Maltesen samarbejder med webudvikler Anders Bach Larsen om selve appen. Desuden sparrer han med Gitte Jagd, der er social og sundhedsassistent på Herlev Hospital, og med ledende økonoma Kirsten Rytter Knudsen fra Regionshospital Horsens, som også skal teste appen til september, når den første version forventes at være klar. Siden vil den kunne bruges af andre institutioner.

− Min intention er at udvikle en skabelon, som kan bruges på alle danske hospitaler, men den skal også kunne kopieres til andre former for madservice.

− Ideen er, at den enkelte institution køber sig til en årlig adgang til systemet og derefter lægger sine egne menuer på i billeder sammen med de relevante informationer.

Hvorfor ikke bruge hospitalets hjemmeside i stedet for at bede patienter og plejepersonale om at hente en app ned på deres telefon?

− Det er mere moderne med en app og sjovere. Og den er nemmere tilgængelig, mener Jonas Thure Maltesen. Men der er også udfordringer ved den, siger han.

− Appen skal hele tiden opdateres med korrekte billeder for at være troværdig. Og patienterne skifter hele tiden, de er i gennemsnit indlagt 3,5 dag, så appen får hele tiden nye brugere.

Det bliver plejepersonalet og køkkenet, der skal introducere brugen af appen, så måske er den største udfordring at gøre dem fortrolige med den. Lykkes det, vil de til gengæld stå med et fantastisk redskab til at skærpe appetitten hos patienterne, ikke mindst de småtspisende.

FAKTA
 

Fagrådene styrker den fælles viden

Kost & Ernæringsforbundet har nedsat seks fagråd, der skal være med til at udvikle faget og styrke professionen ved at:

•  skabe et stærkt fællesskab omkring fag, profession og fagidentitet.

•  få medlemmerne til i en kortere eller længere periode at engagere sig i at udvikle professionsfaglige ideer sammen med andre ildsjæle

•  bringe engagement, ideer og viden tæt på forbundet og hermed styrke forbundets indsatser

•  rådgive hovedbestyrelsen om sager, som medlemmerne brænder for

www.kost.dk/fagråd

Disse projekter er godkendt

•  Forebyggelse af tryksår i Rødovre Kommune (Fagråd: Behandling og diætetik)

•  Patientmenu i billeder (Fagråd: Innovation, forskning og udvikling af professionen)

•  Konstruktioner af kost, krop og vægt blandt individer med vægttabsønsker (Fagråd: Forebyggelse og sundhedsfremme)

 

 

FAKTA
 

Patientmenu i billeder

Fagrådet: Innovation, forskning og udvikling
Tovholder: Karen Leth, måltidskonsulent, Kost & Ernæringsforbundet
Støtten: går hovedsageligt til udvikling af app/løn til webudvikler.