Relateret indhold

Fagbladsartikel 05/02/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 05/02/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 04/02/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 1-2020
Kirsten Weiss  [ TEKST ] Henrik Frydkjær [ FOTO ]
Fagbladsartikel 04/02/2020 Kritik kan være en gave

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Fakta om spirer

Det kan være svært at se forskel på de små spirer, men smagen er meget forskellig. Spirerne smager intenst af den grøntsag frøet kommer fra. Løgspirer er langt kraftigere end rå løg, fennikelspirer smager stærkt af fennikel, og det samme gælder rødbedespirer, hvidløgsspirer og radisespirer. De små spinkle spirer smager så kraftigt, at det er vanskeligt at spise store mængder. Ja, faktisk egner de sig som smagsgivere i lighed med krydderurter i grønsagssalater, i sandwich og på smørrebrød eller som topping på gryderetter og supper.

Find den rigtige balance mellem mængde og smag, da de kraftigsmagende spirer nemt kan dominere hele smagsbilledet. Større spirer af bønner, linser, solsikkefrø og ærter er mildere i smagen og mister ikke deres sprødhed ved kort tilberedning − lynstegning eller blanchering. På den måde kan de spises i større mængder.

Styr på hygiejnen
I 2011 var der nogle store sygdomsudbrud i Tyskland og Frankrig, som skyldtes spirer af bukkehornsfrø, der var blevet inficeret med E. Coli. I kølvandet på fødevareskandalen kom der strenge regler for spireproducenter i hele EU. Alligevel hænger den gamle historie så godt ved, at mange stadig tænker på spirer som en risikabel spise. I dag råder Fødevarestyrelsen til, at man køber spirer fra anerkendte producenter, og at man opbevarer, skyller og håndterer spirer, helt som andre grøntsager, der serveres rå. Fødevarestyrelsen anbefaler også at man tager de samme forholdsregler som ved
brug af grøntsager og krydderurter og kun serverer spirer, som har været varmebehandlet, til mindre børn, ældre og mennesker med et nedsat immunforsvar.

I det hele taget er bedst at varmebehandle de kraftige spirer af mungbønner, adzukibønner, linsespirer, solsikkespirer og ærtespirer, hvorimod de helt små spirer vil kollapse under opvarmningen. Tjek friskheden Ud over almindelig god hygiejne ved håndtering af spirerne, er det også en god ide med et grundig kvalitetstjek af spirernes friskhed. Spirer har kort holdbarhed, så bestil aldrig for store portioner hjem. De bliver hurtigt bløde og smager og lugter jordslåede. Det er nemt at lave spirer selv, men tjek fødesvarestyrelsens vejledning, da der er typer af bønner og ærter, som indeholder mange
lektiner. De er ikke velegnede til spiring.