Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

Faldt og fik mén

  • Marie Preisler [ t e k s t ] │ Heidi Lundsgaard [ FOTO ]

Ernæringsassistent Anne Mette Hauge må indimellem have hjælp af kollegaerne til at løfte fadene i sit job på Svendborg Sygehus, og hun kan ikke bruge højre hånd, når hun vrider en karklud. Det skyldes en arbejdsskade, hun pådrog sig tilbage i 2009 under grundforløbet på ernæringsassistentuddannelsen. En uddannelse, som hun tog på Svendborg Erhvervsskole.

Skolen undlod at anmelde skaden og nægtede desuden at betale erstatning, men med Kost & Ernæringsforbundets hjælp har 22-årige Anne Mette Hauge nu fået Arbejdsskadestyrelsens ord for, at der var tale om en arbejdsskade, og at den har resulteret i en mén-grad på otte procent. Hun har slet ingen følelse i lillefingeren og i det yderste led af tommelfingeren på højre hånd, og der er derfor en del arbejdsopgaver, hun ikke kan udføre

− Jeg går altid med en jernskinne på hånden, og alligevel er der større risiko for, at jeg taber ting. Jeg kan ikke løfte en fuld bradepande, og nogle dage er det tilmed svært at skære en skive franskbrød. Derfor har det været meget vigtigt for mig at få skolen til at anerkende sit ansvar for, at jeg kom til skade. Jeg er meget glad for, at det nu er lykkedes, siger hun.

Skaden aldrig anmeldt

Skaden skete, da hun og nogle andre elever serverede ved en julefrokost for bestyrelsen på Svendborg Erhvervsskole. Det foregik på skolen, var ulønnet og en del af undervisningen. Under serveringen faldt Anne Mette Hauge og brækkede tommelfingeren, kom på skadestuen og fik fingeren i gips. Og da hun et par dage efter var tilbage på skolen, indgav hun en skadesanmeldelse og gik ud fra som givet, at skolen ville melde skaden til sit forsikringsselskab.

Men det gjorde skolen ikke. Det viste sig fire år senere, da Anne Mette Hauge fik problemer med hånden. En speciallæge konstaterede, at generne skyldtes den gamle hånd-skade, og hun kontaktede skolen med et krav om arbejdsskadeerstatning. Hun fik det svar, at skolen aldrig havde anmeldt skaden, og at sagen nu var forældet.

Anne Mette Hauges eget forsikringsselskab sagde også nej, netop med henvisning til, at sagen var for sent anmeldt.

− Jeg følte mig helt på ’herrens mark’ og kontaktede Kost & Ernæringsforbundet, der heldigvis mente, at der var sket en fejl og gerne ville føre sagen for mig. Jeg har fået uvurderlig hjælp.

Var ved at opgive

Hvis ikke Kost & Ernæringsforbundet var gået ind i sagen, var det aldrig lykkedes at få skaden anerkendt som en arbejdsskade, vurderer hun.

− Da både skolen og forsikringsselskabet afviste mig, var jeg ved at give op, for jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Min mor opfordrede mig heldigvis til at søge hjælp i min fagforening, så kom der skred i sagerne.
Anne Mette Hauge har fået cirka 65.000 kr. i erstatning, og det er hun glad for.

− Pengene kan på ingen måde opveje en hånd, der ikke virker. Jeg ville selvfølgelig langt hellere have min fulde førlighed igen, men det får jeg ikke. Erstatningen er derfor et lille, men vigtigt plaster på såret, siger Anne Mette Hauge.

Hun råder andre, der kommer til skade på deres job eller uddannelsesinstitution, at sikre sig, at skaden bliver anmeldt. Også selvom skaden måske i situationen kan forekomme ubetydelig. Og så er det en rigtig god ide at være medlem af en fagforening, fastslår Anne Mette Hauge:

− Det betaler sig virkelig at have forbundet i ryggen. Jeg priser mig lykkelig over, at jeg i den situation havde et sted at gå hen og få præcis den hjælp, jeg havde brug for, siger hun.

 

SAGEN KORT
 

  • Anne Mette Hauge falder under sin uddannelse og brækker tommelfingeren.
  • Skolen forsømmer at anmelde skaden til forsikringsselskabet.
  • Da Anne Mette Hauge fire år senere får problemer med hånden, kan hun ikke få erstatning.
  • Med hjælp fra forbundet lykkes det at få skaden anerkendt som en arbejdsskade, og hun får arbejdsskadeerstatning.

 

GUIDE

TIL ARBEJDSSKADER UNDER UDDANNELSE

Hvis du er under uddannelse, vil du normalt ikke være omfattet af arbejdsskadeloven. MEN der er situationer, hvor loven gælder. Det afhænger af, hvad du foretager dig, når du kommer til skade.

Anmeldelse af arbejdsskaden

For at finde ud af, om din skade er dækket af arbejdsskadeloven, skal skaden anmeldes til Arbejdsskadestyrelsen:

  • Henvend dig til uddannelsesstedets arbejdsmiljøansvarlige, der skal anmelde og dokumentere, at der er sket en arbejdsskade.
  • Kontakt dit forbund, hvis du ikke er sikker på, om din uddannelsesinstitution har anmeldt din skade som en arbejdsskade. Forbundet vil da hjælpe dig med at anmelde skaden.

Ulykkesforsikring

Du skal være opmærksom på, om du selv har en ulykkesforsikring, som du også skal anmelde skaden til.

Info:

Læs mere om arbejdsskadeloven, og hvornår du er omfattet af loven, når du er under uddannelse:
www.ask.dk − søg:’ arbejdsskadelov og uddannelse’

Kontakt:

Kost & Ernæringsforbundet
post@kost.dk
professionsafdelingen
31 63 66 71