Da Christina Ishøy blev ansat som økonoma i en daginstitution i Høje Taastrup, blev hun ikke orienteret af sin arbejdsgiver om reglerne for arbejdstøj, og hun arbejdede i køkkenet i sit eget tøj og vaskede det derhjemme.
Da hun senere læste overenskomsten, begyndte hun at undre sig, for den slog fast, at hun er berettiget til at få arbejdstøj stillet til rådighed. Hun gik til ledelsen flere gange med anmodning om at få udleveret arbejdstøj, men fik det svar, at kommunen kun stiller kittel til rådighed.
− Det undrede mig, at jeg bare fik et nej, når reglerne så ud til at give mig ret. Jeg kontaktede Kost & Ernæringsforbundet for at få hjælp, og det fik jeg. Forbundet bekræftede, at jeg havde forstået overenskomsten rigtigt, og jeg fik hjælp og støtte til at få arbejdsgiveren til at erkende, at de havde pligt til at udlevere arbejdstøj, siger Christina Ishøy.
Svært at få kompensation
Et halvt år gik der, før hendes arbejdsgiver sagde ja til at udlevere arbejdstøj. Og det tog yderligere næsten et år og krævede pres fra Kost & Ernæringsforbundet, før arbejdsgiveren også gik med til at udbetale kompensation til Christina Ishøy for hendes udgifter i den periode, hvor hun selv havde måttet betale sit arbejdstøj.
− Jeg er glad for, at det lykkedes, men jeg kan undre mig over at skulle kæmpe så hårdt og længe for noget, der er en rettighed, siger hun.
Hun undrer sig også over, at arbejdsgiveren kun har udleveret to forklæder, to langærmede bluser, tre T-shirts og to par bukser, der ikke er vinteregnede. Det indebærer, at der hver dag skal vaskes arbejdstøj, for at hun kan have rent tøj på på arbejde.
Kolleger i samme situation
Undervejs i processen blev Christina Ishøy tillidsrepræsentant for i alt ni kostfaglige eneansvarlige, hvoraf hovedparten ikke får stillet arbejdstøj til rådighed.
− Jeg endte med at få arbejdstøj stillet til rådighed, men det har tilsyneladende ikke medført, at kommunen har ændret praksis og udleverer arbejdstøj til alle kostfagligt eneansvarlige, siger hun.
Hun opfordrer arbejdsgiverne til at sætte sig ind i reglerne for arbejdstøj til kostfaglige i daginstitutionerne, hvor der som regel kun er en enkelt ansat, mens de øvrige ansatte er pædagoger og pædagogmedhjælpere, der er dækket af andre aftaler.
Og hendes råd til kolleger på daginstitutionsområdet er at kontakte Kost & Ernæringsforbundet, hvis ikke det lykkes at komme igennem med et krav om arbejdstøj.
GUIDE
|