Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

Find ja-hatten frem

  • Marie Preisler [ t e k s t ] | Sif Meincke [ f o t o ]
    Marie Preisler [ t e k s t ] | Sif Meincke [ f o t o ]

Elever stopper tit Camilla Lyster Hansen på gangen for at fortælle, hvad de har fået at spise derhjemme til middagsmad. Og det er en del af forklaringen på, at hun trives som en fisk i vand som skolens eneste professionsbachelor i ernæring og sundhed.

− Børnenes begejstring er en kæmpe motivation. De er tit ved at falde over hinanden for at fortælle mig om deres mad, og den slags gør mig glad helt ind til benet.

Med titel af profilpædagog underviser Camilla Lyster Hansen i sundheds- og ernæringslære på Ørestad Skole, og i det tilknyttede fritidshjem laver hun sundhedsfremmende aktiviteter for børnene. Hun har også skrevet skolens kost- og sundhedspolitik og har påtaget sig rollen som ‘sukkersherif’.

Både lærere og pædagoger tager imod hendes kompetence med kyshånd.

− Der er en enorm åbenhed over for min faglighed. Den bliver virkelig favnet og taget godt imod. Alle forstår, at mit felt er meget vigtigt for eleverne.

Gode jobmuligheder i skolen

Åbenheden tilskriver Camilla Lyster Hansen, at Ørestad Skole er ny med en ung personalegruppe, der tæller mange faggrupper. Skolen prioriterer sin skolemadordning højt, og skolereformen har været med til at bane vejen for hende.

− Der er meget kritik af skolereformen, men den åbner for alvor døren til folkeskolen for professionsbachelorer i ernæring og sundhed. Når vi finder ja-hatten frem, er der gode muligheder for spændende og relevante job i folkeskolen.

Vent ikke på jobopslag, der er rettet mod pb’ere i ernæring og sundhed, for de kommer ikke, advarer hun.

− Opsøg selv skolerne, eller søg en pædagogstilling, som jeg gjorde. Skolerne kender ikke vores profession, men med skolereformen har de fået langt større fokus på sundhed og fysisk aktivitet, og med vores faglighed kan vi tage de emner til et højere niveau.

Hendes uddannelse har klædt hende godt på til at motivere til sunde valg.

− På uddannelsen lærte jeg at gribe motivation meget positivt an, og det virker. Mange siger, at børn ikke gider sundhed, men jeg oplever en stor iver efter at lære om sundhed, når jeg fanger deres opmærksomhed ved at bruge mange lege og kreative elementer.

Den rette hylde

Madens betydning for kroppen har altid interesseret Camilla Lyster Hansen. På uddannelsen var hun særligt optaget af vægttab og børneernæring, og hun var i praktik i en fritidsordning, på en folkeskole og et forebyggelsescenter. Og det var særdeles lærerigt. Dér blev hun klar over, at hun brændte for at engagere børn i sundhed uden egentlig at kostvejlede.

− Jeg har fundet min rette hylde og føler mig virkelig relevant. Eksempelvis når børn i hjemkundskabslokalet forstår sundhed på en ny måde og får succesoplevelser og sociale relationer, de ellers ikke ville have fået.

BLÅ BOG

 

Camilla Lyster Hansen

28 år

Siden august 2014 profilpædagog på Ørestad Skole og fritidsordning, hvor hun underviser i sundheds- og ernæringslære og laver sundhedsfremmende aktiviteter med børnene. Inden da var hun ansat i en pædagogstilling. Færdig i 2013 som professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i sundhedsfremme, forebyggelse og formidling. 

MIN HVERDAG

IPAD’EN: har jeg altid på mig. Den er fantastisk vigtig, når jeg planlægger, og når jeg f.eks. vil vise en lille gruppe børn et billede.

SUNDHEDSSTYRELSEN: har været enormt behjælpelig med gode råd, der kvalificerer mit arbejde.

KOLLEGERNE: er supervigtige sparringspartnere. Jeg har følt mig totalt velkommen på lærerværelset, selvom jeg udgør en ny faggruppe.

HOBBYSKUFFEN: er altid åben. Jeg bruger den både med børnene og derhjemme. Som barn brugte jeg lommepengene i hobbybutikker.

SUNDHEDSPOLITIKKEN: har jeg lavet i en børneudgave som tegneserie. Jeg sørger for, at ingen glemmer den, blandt andet skriver jeg nogle gange til forældrene.