Fint besøg i Horsens

Statsministeren og økonomi- og indenrigsministeren var rundt i Horsens Kommune for at se på nogle af de initiativer, der er sat i værk på ældreområdet i forbindelse med udmøntningen af ældrepuljen på en milliard kroner. Specielt er projekterne i Horsens Kommune rettet mod de svageste af de ældre.

Det blev til ca. en time på Sundhedscenter Ceres, hvor statsministeren og økonomi- og indenrigsministeren spiste sammen med afdelingens beboere og blev budt på dagens ret, der bestod af:

Menuen:

  • Hovedret: Forloren hare med vildt sovs, gulerodsmiks og kartofler
  • Dessert: Is med marengs

 

Og selvfølgelig blev al maden lavet af kostfagligt uddannet personale fra køkkenet på sundhedscenteret. Menuen var i øvrigt ikke ændret særligt anledning af det prominente besøg. Hos Sundhedscenter Ceres havde de insisteret på, at de skulle have det, der var planlagt før besøget.

Maden i fokus

På sundhedscenteret har de arbejdet med et projekt de kalder: 'Maden i fokus', hvor målet er at højne ernæringsstatussen blandt de ældre og forebygge og modvirke underernæring. Det betyder, at samtlige beboere screenes og tilbydes mad, der passer til deres individuelle lyster og behov.

Derudover har de på plejecentret også fokuseret meget på at optimere spisesituationen. Der bliver gjort noget ud af anretningen af maden, der bliver altid dækket bord og maden bliver sat i skåle og præsenteret, så den fremstår så appetitvækkende som muligt.

Stort fokus på det tværfaglige samarbejde

En anden vigtig ting, de har fokus på hos Sundhedscenter Ceres er samarbejdet mellem de forskellige faggrupper. Der er blevet etableret kontaktpersoner på de enkelte afdelinger, der melder tilbage til køkkenet, hvordan maden modtages af beboerne. Og plejepersonalet spiser sammen med afdelingernes beboere og indtager rollen som ’måltidsværter’ - og her er fagsnak strengt forbudt! Det handler kun om at lave spisesituationen så hyggelig og behagelig, så beboerne får lyst til at spise den lækre mad.

Samtidig sørger de for i køkkenet at foretage stikprøver, hvor de følger maden ud på afdelingerne for hele tiden at sikre, at maden bliver taget godt imod af beboerne og at den er i overenstemmelse med de behov de har.

Du kan læse mere meget om projektet ”Maden i fokus” i næste nummer af fagbldet: 'Kost, Ernæring og Sundhed', der udkommer 23. maj.

Kilde