Log ind og få medlemsfordele

FODMAP - diætbehandling ved irritabel tarm mv.

2017-08-23 09:00 til 16:30
IBS og kronisk obstipation, udredning, behandling med livsstil og ernæring (low FODMAP diet) kursus

10-20 procent har fordøjelsesproblemer med irritabel tarm. Det vil sige en meget udbredt sygdom eller lidelse med ubehagelige symptomer, der påvirker manges hverdag og giver nedsat livskvalitet. Irritabel tarm kaldes også irritabel tyktarm, irritabel tarm syndrom eller på engelsk Irritable bowel syndrome forkortet IBS.

Rådet fra lægen er ofte: ”Drik mere væske, spis flere fibre eller mere rugbrød”.  Det kan gøre det hele værre naturligvis til stor frustration for patienten med IBS. I dag er der fokus på behandling med ernæring og livsstil og evt. medikamentel behandling. Mange med IBS har forskellige fødeemner de kan udpege forværrer tilstanden, og vi ved at kostændring med low FODMAP diet kan lindre symptomerne hos mere end 70 % med IBS.

Kurset henvender sig kliniske diætister på sygehuse, i kommunerne og med privat klinik, samt studerende. På kurset vil du møde de bedste undervisere (læger, forskere og diætister) der har beskæftiget sig med netop behandling af IBS. Kurset omhandler sygdommen IBS, udredning, behandling, herunder hvordan du bedst vejleder dine patienter eller klienter med IBS i ernæring og livsstil herunder med Low FODMAP diet.

Kurset er et tredages kursus med forberedelse og hjemmearbejde fx skal du selv afprøve Low FODMAP diet, men det forventes også at du læser de artikler der fremsendes til kurset. Kurset foregår d. 23/8, 5/9 og 4/10 i Kost & Ernæringsforbundet fra ca 9-16.

Kurset er inspireret af et lignende tredages kursus på Kings College i London.

Kursusprogram og oplægsholdere:
Onsdag d. 23. august kl. 09.00-16.30

  • Baggrund for kurset, artikelgennemgang og multiple choice til dagens pensum, basisbehandling vedr. ernæring samt baggrund for brug af low FODMAP diet v/ KD Mette Borre, lever-mave-tarm-medicinsk afd. V, AUH Universitetshospital
  • Hvad er IBS? Generelt om mavetarmkanalens funktion, fysiologi, anatomi, betydning af motilitet, passagetid. Diagnosticering og kategorisering af IBS, guidelines fra DHGS v/ Læge Janne Fassov, lever-mave- tarm-medicinsk afd. V, AUH 
  • Medikamentel behandling af IBS, hvad vælges først og bedst v/Læge Janne Fassov, lever-mave-tarm medicinsk afd. V, AUH 
  • Hvad indeholder low FODMAP diet? Praktisk gennemgang af de enkelte FODMAPs, hvor findes de og hvilken betydning v/ KD Mette Borre
  • NCP-model og behandling af IBS v/KD Sofie Wendelboe. 

Tirsdag d. 5. september kl. 09.00-16.30

  • Low FODMAP diet til andre patientkategorier, teoretisk og praktisk betydning - Kliniske studier v/ Cand Tech og Cand scient Dorit Vedel Ankersen, NOH Hospital
  • Laktoseintolerance v/ Cand Tech og Cand scient Dorit Vedel Ankersen, NOH Hospital
  • Lær at læse varedeklarationer ved low FODMAP diet V KD Lisbeth Jensen
  • Workshop om low FODMAP diet. Afprøv selv diæten og vejled en patient v/ KD Lisbeth Jensen og Mette Borre 
  • Kronisk obstipation, gennemgang af guidelines fra DHGS, forskelle på fibre, FODMAPs og ufordøjelige kulhydrater v/ KD Mette Borre 
  • Patient fra det virkelige liv, gymnasielærer Maria Rosenvold, Farum 

Onsdag d. 4. oktober kl. 09.00-16.00

  • Kan patienten fejle noget andet? Differentiel diagnoser til IBS v/ Jens Dahlerup, overlæge, dr.med., speciallæge i Medicinsk Gastroenterologi og Intern Medicin. Specialeansvarlig for Gastroenterologi, lever-mave-tarm-medicinsk afd. V, AUH 
  • Differential diagnoser, inkl glutensensitivitet v/ Jens Dahlerup, overlæge, dr.med.
  • Udfordringer ved low FODMAP diet, mulige misforståelser og manglende effekt af diæten v/KD Mette Borre
  • Microbiota, pre- og probiotika ved IBS, v/ Læge Laura Rindom Krogsgaard, medicinsk afdeling, Køge Sygehus
  •  Re-introduktion af fødevarer efter diæten v/ KD Mette Borre

For flere detaljer, se det fulde program under 'relevante links'.

OBS! Tilmelding er bindende.

Vi vil gerne takke følgende sponsorer for at gøre denne dag mulig:

Mylan
Orkla
Pharmaforce
Biodanepharma

TILMELDING (HUSK: Tjek dine oplysninger inden du trykker indsend)

Brug denne formular ved tilmelding.

DDMMÅÅ (for eksempel 110186)
Hvis du er ledig - skriv ledig i feltet.
Husk at oplyse EAN-nummer, hvis faktura skal sendes elektronisk! EAN-nummeret består af 13 cifre.
Skal udfyldes for deltagere ansat i Københavns Kommune. Kender du ikke bruger ID'et, skal du kontakte din arbejdsgiver.

Pris

Vælg den pris der passer til dit medlemskab her:

Betaling

HUSK: Tryk kun én gang

Fakta

Dato:

Onsdag den 23. august 2017

Tid:

kl. 09:00 til 16:30

Sted:

Kost & Ernæringsforbundet, Holmbladsgade 70, 2300 København S

Pris (medlemmer):

Fuldt medlemskab: 4.000 kr.
Interessemedlemskab B og C: 4.000 kr.
Ledig, pensionist eller efterlønner: 2.000 kr.
På orlov eller revalidend: 3.000 kr.
Elev eller studerende: 1.000 kr.

Pris (Virksomhedsmedlemskab):

Deltagerpris: 4.000 kr.

Pris (Ikke-Medlemmer):

Deltagerpris: 8.000 kr.
Elev eller studerende: 2.000 kr.

Antal deltagere:

35

Tilmeldingsfrist:

Søndag den 20. august 2017

Kontaktperson:

Mie Lauwersen

Kontakt

Aut. klinisk diætistMie Lauwersen

T: 3163 6607
E: mla@kost.dk