Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

Forebyggelse på tværs

  • Mette Jensen [ t e k s t ] │ Scanpix [ f o t o ]

− Mange udskrives sent fredag eftermiddag eller i weekenden og kommer hjem til et tomt køleskab. Hvad så? Spørger leder af Aalborg Madservice, Hanne Melgaard Juul.

Her kunne madservice træde til, mener hun. Erfaringen er nemlig, at flere patienter især blandt de ældre, genindlægges på grund af mangel på mad og drikke.

Aalborg kommune har oprettet en udskrivningsenhed, der ligger i tilknytning til Aalborg Sygehus. Medarbejderne er primært sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, der er ansat i kommunen.

− Udskrivningsteamet beslutter, hvor borgeren skal hen, hvilken hjælp og hvilke hjælpemidler der er behov for. Men de har ikke det store fokus på ernæring, og det vil jeg gerne ændre på, siger Hanne Melgaard Juul.

Madbuffer

Aktuelt arbejder hun på at virkeliggøre ideen om en ’madbuffer’, et lager af forskellige slags frostmad på et eller flere af kommunens plejecentre.

− Her skal hjemmehjælpen kunne hente mad til borgeren. Eller vi kan bringe den ud, hvis udskrivningen sker i køkkenets åbningstid.

Hanne Melgaard Juuls første skridt har været at invitere udskrivningsenheden på besøg.

− Vi har 30 menuer at vælge imellem, madpakker, energitætte måltider til de småtspisende, energiberigede supper, mellemmåltider m.m., og det er altid nemmere at tage initiativ til at bestille maden, når man kender tilbuddet, siger hun og erkender, at det er en udfordring at blive synlig på ernæringsdelen.

Ernæringsindsatsen skal styrkes

For at styrke ernæringsindsatsen ved udskrivning er Hanne Melgaard Juul med i en arbejdsgruppe sammen med blandt andre Mette Holst, der er forskningsleder for klinisk ernæring, og cheføkonoma, Pernille Nørbak fra Aalborg Sygehus. Gruppen har taget kontakt til den kliniske diætist i kommunen, som også er en vigtig samarbejdspartner, og når Aalborg Kommune om kort tid ændrer struktur, får Hanne Melgaard Juul desuden nær kontakt til de 18 hjemmeplejeledere, der leder de grupper, der møder borgerne i eget hjem.

− Det glæder jeg mig til, og jeg ser det som en god mulighed for at styrke ernæringsindsatsen i kommunen i det hele taget, siger hun. 

 

FAKTA
 

Forebyggelse hjemme

Læs Kost & Ernæringsforbundets svar til Hjemmehjælpskommissionens bud på fremtidens hjemmehjælp.

www.kost.dk/hoeringssvar