Formanden til forebyggelseskonference

Hvad er sundt

Dansk Folkeparti havde inviteret en broget forsamling af eksperter og politikere til forebyggelseskonference på Christiansborg. Målet var at finde frem til, hvad det sunde liv er og debattere, om vores usunde vaner skal bekæmpes med pisk eller gulerod.

Nåede konferencen frem til en konklusion: hvad er det sunde liv?

- Vi blev præsenteret for en række statistikker og fakta, men nåede ikke frem til at diskutere hvad sundhed egentlig er, siger Ghita Parry.

- For mig er sundt er et spørgsmål om livskvalitet. Og mit fokus på konferencen var de underernærede ældre, der indlægges og genindlægges, fordi der i regioner og kommuner aktuelt ikke er et tilstrækkeligt fokus på, at kost og ernæring er lige så vigtigt som anden rehabilitering, hvis ældre skal bevare livskvaliteten.

Farvel til fedtskat

De politiske oplæg på konferencen kom fra sundhedsordførerne fra det radikale venstre, socialdemokratiet, venstre og dansk folkeparti. Og efter pausen fik panelet, som forbundets formand var en del af, lejlighed til at kommentere oplæggene fra politikere og eksperter.

- Jeg fik mulighed for at slå et slag for at fedtafgiften skal afskaffes.  Selvom den skal gøre os sundere ved at begrænse forbruget, er afgiften med til at skabe ulighed i sundhed. Underernærede ældre har f.eks. brug for meget fedt, siger Ghita Parry.

Børnemaden blev tabt

På konferencen blev der argumenteret for at lave mere mad med børnene.

- Det er en god ide. Og desto mere ærgerligt, at modet svigtede politikere, da der var behov for at stå fast på et sundt frokostmåltid i institutionerne. Nogle kommuner står i dag med tomme køkkener, der ikke kan bidrage til forebyggelsen, fordi forældrene vælger den fælles frokost fra.

Gulerod

I Kost & Ernæringsforbundet arbejder vi videre for at de kost-, ernærings- og sundhedsfaglige kompetencer udnyttes i forebyggelsen. Guleroden er sundere borgerne, siger Ghita Parry.