Forum for underernæring

Forummet er resultatet af et års hårdt arbejde for at sætte underernæring på dagsordenen. Forummet er blevet til igennem et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, DSKE (Dansk Selskab for klinisk Ernæring) og Kost & Ernæringsforbundet. En stolt og glad formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, glæder sig til det første møde i forummet:

- Det her er den helt naturlige konsekvens af et års hårdt arbejde. Vi har afholdt regionale arrangementer, været til stede på folkemødet, sendt publikationer til ældre og sundhedschefer i samtlige kommuner og rendt politikerne på dørene både på Christiansborg og ude lokalt for at få dem i tale om emnet underernæring, fortæller Ghita Parry.

Frugten af lang tids arbejde

Sidste år udgav Kost & Ernæringsforbundet sammen med Arla, og med god hjælp fra DSKE publikationen - ’Underernæring – det skjulte samfundsproblem’, der for alvor satte problemet i relief og processen i gang med at få gjort politikerne opmærksomme på problemets omfang. Publikationen slog blandt andet fast at mere end halvdelen af alle danskere ældre, der enten er på plejehjem, eller omfattet af hjemmepleje er i risiko for at blive underernærede:

- Vi har længe kendt til problemet med underernæring. De kliniske diætister og øvrige kost-, ernærings og sundhedsfaglige arbejder dagligt med underernærede borgere og patienter og ved derfor en masse om emnet – den viden skal vi have ud at arbejde, siger Ghita Parry og fortsætter:

- Vores medlemmer kan tilberede hvilken som helst type mad, så den passer i konsistens og næringstæthed – det er der i høj grad brug for. Og det er vigtigt at det prioriteres for konsekvenserne for de underernærede kan være meget alvorlige – lige fra længere indlæggelsestider, flere genindlæggelser til øget dødelighed, fortæller formanden.

Brug for en tværfaglig indsats

Problemet med underernæring er dog så komplekst, at der er brug for at der inddrages kompetencer fra en bred vifte af faggrupper, der alle arbejder med problemet. Der skal med andre ord gås tværfagligt til værks og formand i Kost & Ernæringsforbundet kalder på sammenhold fra de involverede parter:

- De kost-, ernærings og sundhedsfaglige kan ikke løfte udfordringen alene. Den underernærede borger eller patient har brug for kompetent hjælp fra alle de er i berøring med – det gælder fx. lægen, sygeplejersken, fysioterapeuten, ergoterapeuten og de pårørende, fortæller formand for Kost & Ernæringsforbundet, udtaler Ghita Parry.

Det endelige mål med forummet er at finde varige løsninger på den udbredte underernæring blandt ældre og patienter i Danmark. Aktørerne i forummet regner med at udarbejde otte til ti konkrete anbefalinger, der i løbet af 2015 skal præsenteres for relevante politikere.

Kilde