Fremtidens køkken i Vejen

Vil selv vælge

Fremtidsforskere har sagt, at ældre i fremtiden selv vil vælge, hvad de skal spise. Det har cheføkonoma Gitte Larsen fra Madservice-Vejen lyttet til. Hun nøjes ikke med at lytte, hun har rykket fremtiden ind i køkkenet, skriver Danske Kommuner.

Ris, pasta eller kartofler

Med lokalpolitikernes velsignelse har hun gjort det muligt for de ældre at vælge, om de vil have kartofler, ris eller pasta til hakkebøf med løg, boller i karry eller hvad nu dagens ret er. Den mulighed har de ældre taget til sig, og omkring seks ud af 10, der får mad fra Madservice-Vejen, benytter sig at muligheden for at vælge selv.

Omkostninger

Muligheden for at vælge selv har selvfølgelig sine omkostninger. I Vejen har det været nødvendigt at bruge penge på et computersystem, der blandt andet kan håndtere de ældres valg og hjælpe med til at køkkenet bliver drevet så effektivt som muligt.

Glæde hos de ældre

Til gengæld er de ældre borgere blevet gladere for servicen og maden fra Madservice-Vejen. Muligheden for at vælge betyder, at den ældre kan sige nej til grøntsager eller invitere et barnebarn eller oldebarn på pasta med kødsovs, og oldemor kan vælge ris til kødsovsen.

Køkkenet drives effektivt

Ifølge Gitte Larsen prøver hun at drive køkkenet så effektivt som muligt efter et princip om at bruge så stor en andel af pengene på at give de ældre god mad og god service. Og så lille en andel af pengene som muligt på spild og andet, der ikke kommer de ældre til gavn.

Kilde